Doorgaan naar artikel

Suikerprijs blijft omhoog bewegen

Foto: Canva/Savany premium

Foto: Canva/Savany

De voedingssuikerprijzen stijgen al een flinke periode. De gemiddelde verkoopprijs voor EU-suiker komt in mei uit op € 814 per ton. Een jaar geleden was de verkoopprijs van suiker nog € 452 per ton.

De Europese Commissie publiceert maandelijks de verkoopprijs in de EU van drie regio’s. De verkoopprijzen in regio 3, landen met een suikertekort (Bulgarije, Estland, Kroatië, Italië, Portugal en Roemenië), staan op een hoog niveau. Daar werd in mei gemiddeld € 903 per ton betaald. In de grootste productielanden (regio 2: België, Duitsland, Frankrijk en Nederland), was de gemiddelde verkoopprijs in mei € 800 per ton. Voor regio 1 (Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Finland, Hongarije, Litouwen, Polen, Zweden en Slowakije) was de gemiddelde verkoopprijs voor suiker € 809.

De zuidelijke Europese landen, waar veel droogte heerst en minder eigen suikerproductie is, hebben te maken met hoge prijzen.

Het areaal suikerbieten neemt voor seizoen 2023-’24 toe vergeleken met het voorgaande seizoen. Daardoor komt de verwachte productie uit op 15,5 miljoen ton.

Lees ook: Hittegolven drijven suikerprijs op

Tegenstrijdige berichten uit India

Op de termijnmarkten blijft de suikerprijs schommelen. Zo is er veel onzekerheid in India. India is na Brazilië de grootste suikerproducent ter wereld. Berichten uit het land over neerslag van de moesson zijn tegenstrijdig. Daardoor blijven dagprijzen heen en weer bewegen.

Verder steeg de wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro en daarmee ook ten opzichte van de olieprijs. Het blijft voor de productie van suiker van belang wat de olieprijs doet. Hoe hoger de olieprijzen, hoe lager de productie van suiker in Brazilië. De vraag naar ethanol is iets sterker door een hogere olieprijs. En dat maakt de suikerproductie interessanter.

Prognose: volatiele suikerprijs.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin