Suikerprijs blijft onder druk staan

De neerwaartse tendens van de suikerprijs blijft in juli aanhouden.

Op de termijnmarkt in Londen is de notering voor witsuiker vanaf medio juni weer aan het dalen. De notering voor het eerst aflopende contract (augustus) stond 10 juli op $ 335,10 per ton. Dat is 15% lager dan een maand eerder.

Het oktober-contract sloot vrijdag 10 juli ruim $ 8 hoger dan het augustus-contract. De coronapandemie heeft de vraag naar suiker vanuit de out-of-home-markt beperkt en zet druk op de prijs. Daarnaast neemt het wereldwijde aanbod toe.

Groot aanbod Braziliaanse suiker

De prijsdruk is in Europa minder sterk dan in andere delen van de wereld. Zo is het aanbod vanuit de grootste suikerproducent, Brazilië, op de wereldmarkt groot. Het droge weer in juni was gunstig voor de Braziliaanse rietsuikeroogst in de staat São Paolo.

Volgens de Braziliaanse organisatie van suikerproducenten, Unica, hebben raffinaderijen van São Paolo in de periode april tot en met de eerste twee weken van juni 15% meer suiker vermalen dan in dezelfde periode vorig jaar. De verwachting is dat de suikerproductie in de Braziliaanse regio dit seizoen groter is dan de ethanolproductie.

De afzet van suiker vanuit Brazilië verliep in de eerste helft juni goed, mede door de stijging van de waarde Amerikaanse dollar ten opzichte van de Braziliaanse reaal. In de tweede helft van juni werden de volumes kleiner, omdat kopers de voorraden beter op orde hadden.

Prognose: suikerprijs termijnmarkt daalt.

Bekijk het verloop van de suikerprijs op de Termijnmarkt Londen via Foodagribusiness.nl/markt

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.