Suikerprijs blijft op langere termijn redelijk gelijk

13-09 | |
Oogst van suikerriet in India. Het mogelijk grotere aanbod op de wereldmarkt vanuit dit land zorgt voor prijsdruk op de termijnmarkten. - Foto: Reuters
Oogst van suikerriet in India. Het mogelijk grotere aanbod op de wereldmarkt vanuit dit land zorgt voor prijsdruk op de termijnmarkten. - Foto: Reuters

Zowel de prijs voor ruwe suiker als die voor witsuiker beweegt op korte termijn omhoog.

Het eerst aflopende contract (oktober) voor witsuiker stond maandag 12 september op $ 613 per ton (€ 563) op de termijnmarkt in Londen. Dat is ruim 9% hoger dan een maand eerder. Het oktober-contract loopt binnenkort af.

Verder vooruitkijkend naar het mei 2023-contract, blijkt dat deze ten opzichte van vorige maand vrijwel gelijk is gebleven. Er zijn verschillende factoren in de wereld die de suikerprijs beïnvloeden.

In Europa wordt het suikertekort groter ingeschat, op 0,8 miljoen ton. Analisten gingen eerder nog uit van een tekort van 0,67 miljoen ton. Dat draagt bij aan een opwaartse beweging van de suikerprijzen. Hoewel oogstopbrengsten in Europa lager uitvallen, compenseert een hoger suikergehalte.

Brazilië wil verplichte bijmenging verlagen

In Brazilië, de grootste suikerproducent in de wereld, zijn producenten van ethanol niet gelukkig met een voorstel van het ministerie voor Energie. Daarin staat dat de verplichte bijmenging voor hernieuwbare biobrandstoffen wordt verlaagd. Een lagere bijmenging heeft invloed op de afzet van de ethanolproducenten. De productie van suiker kan daarmee toenemen, dat zorgt voor prijsdruk.

Prijsdruk op termijnmarkten

Ook het mogelijk grotere aanbod op de wereldmarkt vanuit India zorgt voor prijsdruk op de termijnmarkten. In India heeft de Indian Sugar Mills Association (ISMA) aan de regering duidelijk gemaakt dat de export van 8 miljoen ton suiker voor de oogst van 2022-’23 nodig is. De Indiase suikerproductie zal stijgen, waardoor meer suiker beschikbaar kan komen voor export.

Prognose: suikerprijs op hoog niveau.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer