Doorgaan naar artikel

Suikerprijs blijft stijgen door goede vraag

Het aanleveren van suikerbieten bij Cosun Beet Company in Dinteloord. - Foto: Roel Dijkstra

Het aanleveren van suikerbieten bij Cosun Beet Company in Dinteloord. - Foto: Roel Dijkstra

Europese suikerproducenten hebben het niet makkelijk.

De verwachting is dat de verkoop van suiker voor Europese suikerproducenten in 2020-’21 door de impact van het coronavirus wat terugloopt. Daarbij is seizoen 2020 lastig met te weinig zon voor een goede suikerproductie in de bieten.

Vergelingsziekte

Daarnaast dragen de droge zomermaanden en vergelingsziekte niet bij aan een goede opbrengst. Mede door tegenvallende opbrengsten stijgt de suikerprijs. Witsuiker wordt op de termijnmarkt in Londen duurder. Het eerst aflopende contract (december 2020) staat begin deze week op $ 396 per ton. Dat is de hoogste notering voor het eerst aflopende suikercontract in acht maanden.

Beperkt Braziliaans aanbod

Wat ook meespeelt, is dat het aanbod van de belangrijkste suikerproducent in de wereld, Brazilië, beperkt is. Hierdoor stijgt de suikerprijs. Zelfs voor mindere kwaliteit suiker stijgt de prijs in Brazilië.

Goede afzet

De Braziliaanse afzet van suiker is goed geweest in de eerste periode van seizoen 2020-’21. Dat kwam deels door de zwakkere Braziliaanse reaal ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Hierdoor kon Braziliaanse suiker relatief goedkoop op de wereldmarkt worden aangeboden.

Volgens het Braziliaanse secretariaat voor buitenlandse handel (Secex) exporteerde Brazilië in september 3,6 miljoen ton suiker. Dat is 112% meer dan het volume dat in dezelfde maand een jaar eerder werd afgezet. De goede vraag zorgt voor een hogere suikerprijs op de internationale markt.

Prognose: hogere suikerprijs op korte termijn.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin