Suikerprijs daalt in Europa

Suiker bracht in mei gemiddeld € 375 per ton op. Dat is € 4 minder dan in april.

De verkoopprijs van suiker is in de EU in mei gedaald. Dat was de eerste prijsdaling bij suiker in 10 maanden. Volgens de Europese Commissie bracht suiker in mei gemiddeld € 375 per ton op. Dat is € 4 minder dan in april.

Minder suiker verwerkt tot ethanol

Door de coronacrisis staat de suikerprijs onder druk. Er wordt minder suiker verwerkt tot ethanol omdat de brandstofprijzen onder druk stonden als gevolg van de coronacrisis. Ook werd minder suiker gevraagd voor de verwerking in frisdranken en zoete voedingsmiddelen.

Suikerprijs per regio

De Europese Commissie berekent iedere maand de gemiddelde verkoopprijs van suiker. De prijs wordt twee maanden later gepubliceerd. De Commissie berekent de suikerprijs ook per regio, waarbij de EU is ingedeeld in drie regio’s. Opvallend is dat suiker in mei alleen goedkoper werd in regio 2. Dat is de regio met de grote suikerproducerende lidstaten in West-Europa, waaronder Nederland. In mei kostte suiker daar € 363 per ton. Dat is € 8 minder dan in april.

In de regio’s 1 en 3 werd suiker in mei juist duurder. Suiker blijft het duurst in regio 3 (de suikerimporterende lidstaten in Zuid- en Oost-Europa). Daar kostte suiker in mei gemiddeld € 453. Dat is € 2 meer dan in april. In regio 1 (Midden- en Noord-Europa) steeg de suikerprijs met € 2 naar € 386.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.