Suikerprijs flink geraakt door beursval

10-03-2020 | |
Foto: Misset
Foto: Misset

Het zogenoemde bloedbad op de wereldwijde beurzen trok begin deze week de suikernotering flink omlaag.

Voor het eerst aflopende contract op de termijnmarkt in Londen (mei-contract) zakte de notering op 9 maart met bijna $ 15 naar $ 355,60 per ton. Dat terwijl de suikerprijs op de wereldmarkt begin dit jaar was gestegen boven $ 450 per ton.

Prijsdruk door coronavirus en dalende olieprijs

Het coronavirus blijft uitbreiden en houdt de financiële markten al een tijdje onder druk. Maandag 9 maart kwam daar een dalende olieprijs bij, waardoor beurzen flink in de min openden. Het is ondertussen niet meer de vraag of het coronavirus de mondiale economie raakt, maar hoe hard en hoe lang de economie wordt geraakt.

Vermogen tot herstel suikermarkt

De suikerbalans in de wereld stevent af op een tekort aan suiker, waardoor de suikerprijs vanaf het najaar 2019 omhoog bewoog. De suikerprijs stond medio februari 2020 boven $ 450 per ton voor het eerst aflopende contract. De tekorten aan suiker in de wereld stelt de suikermarkt in staat om te herstellen zodra de angsten in verband met het heersende coronavirus zijn verdwenen.

Lage koers Braziliaanse reaal

Verder staat de Braziliaanse reaal flink onder druk ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De lagere wisselkoers van de reaal prikkelt Braziliaanse producenten van suiker om de volumes te verhogen om te profiteren van het wisselkoerseffect.

Prognose: prijsdruk op suiker.

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer