Suikerprijs gaat op en neer

21-02 | |
Suikerbietencampagne in Dinteloord. - Foto: Roel Dijkstra
Suikerbietencampagne in Dinteloord. - Foto: Roel Dijkstra

De internationale suikerprijzen bewegen verschillend; de ene keer omhoog en een volgende dag omlaag.

Op de termijnmarkt in Londen stond maandag 20 februari het eerst aflopende contract (mei 2023) voor witsuiker op $ 569,90 per ton (€ 535). Dat is 2% hoger dan begin deze maand werd genoteerd voor het eerst aflopende contract.

Inflatie VS

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in januari meer gestegen dan eerder werd gedacht, maar de inflatie nam op jaarbasis af, waardoor de rente vermoedelijk meer wordt verhoogd. Hierdoor stijgt de Amerikaanse dollar en dat heeft gevolgen voor de verkopen in de supermarkten. De consumptie van suiker en suikerhoudende producten kan teruglopen en dat zet druk op de suikerprijs.

In het grootste suikerproducerende en -exporterende land in de wereld, Brazilië, is de bodemvochtigheid goed. Dat is gunstig voor de suikerriet. Aan de andere kant heeft India aangegeven dat het voorlopig niet toestaat meer suiker te exporteren. Dat is juist een stimulans voor hogere suikerprijzen.

Hogere bietenprijs

Ook de bietenprijs profiteert van een hogere prijsniveau van suiker. Cosun maakte begin deze maand de bietenprijs bekend van € 65,30 per ton bieten. Dat is fors hoger dan voorgaande jaren. Dat komt mede door een nieuwe systematiek. Een hogere bietenprijs was hard nodig om de telers uit de kosten te laten komen en de teelt interessant te houden. In Nederland zijn er vanuit de industrie namelijk zorgen of het areaal suikerbieten op niveau kan worden gehouden. In Spanje is er door het hoge prijsniveau van suiker grote interesse om volgend seizoen bieten in te zaaien, meldde de Spaanse suikerfabrikant Acor.

Prognose: volatiele suikerprijs.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer