Suikerprijs houdt hoge prijsniveau vast

Suiker in opslag bij Cosun Beet Company. - Foto: Koos Groenewold
Suiker in opslag bij Cosun Beet Company. - Foto: Koos Groenewold

Het eerst aflopende contract stond begin deze week op $ 508 per ton (€ 466).

De suikerprijs schommelt op een hoog niveau. Al vanaf eind september beweegt de notering voor witsuiker op de termijnmarkt in Londen boven de grens van $ 500 per ton. Het eerst aflopende contract stond begin deze week op $ 508 per ton (€ 466). De afgelopen weken is de suikerprijs al schommelend iets gestegen. Dat komt mede door de waardevermindering van Amerikaanse dollar ten opzichte van de Braziliaanse reaal, die de afzet van suiker kan beperken. Daarnaast ondersteunt de olieprijs de suikerprijzen. Dit omdat de hoge olieprijs het interessant maakt om suikerriet te gebruiken voor de productie van ethanol en dat remt de suikerproductie.

Lagere wereldproductie suiker

Het Amerikaanse landbouwministerie gaat in het laatste Sugar World Markets and Trade report uit dat de suikerproductie wereldwijd voor seizoen 2021-’22 uitkomt op 181 miljoen ton. Dat is 4,5 miljoen ton minder dan waar in mei van werd uitgegaan. De lagere opbrengst in Brazilië wordt deels gecompenseerd door hogere opbrengsten in Europa, India, Rusland en Thailand. De Europese productie is naar boven bijgesteld op 16,6 miljoen ton. Voornamelijk in Frankrijk, Duitsland en Polen hebben suikerbieten minder last gehad van vergelingsziekte dan waar eerder van werd uitgegaan.

De export zal zo goed als gelijk blijven, omdat het USDA verwacht dat Thailand het gat opvult dat Brazilië op de afzetmarkt laat vallen. Hoewel de eindvoorraden van suiker naar boven zijn bijgesteld op 45,7 miljoen ton voor 2021-’22, ligt deze nog steeds lager dan het meerjarengemiddelde. Dat maakt dat de suikermarkt stevig aanvoelt.

Prognose: stevige suikermarkt.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer overBeheer