Suikerprijs in EU immuun voor corona

Suiker bracht in juli gemiddeld € 378 per ton op in de EU. Dat is € 1 lager dan in juni maar wel € 7 hoger dan in februari vóór het begin van de coronacrisis in Europa.

Dankzij de stabiele suikerprijs verwacht bietentelerscoöperatie Cosun dat dit jaar toch winst wordt gemaakt. De Europese Commissie berekent iedere maand de gemiddelde verkoopprijs van suiker in de EU. De prijs wordt twee maanden later gepubliceerd. In januari 2019 zat de suikerprijs op een dieptepunt van € 312. Sindsdien steeg de prijs gestaag naar € 379 in april. Sindsdien schommelt de Europese suikerprijs rond dit niveau. De Europese suikerprijs heeft geen last van de coronacrisis.

Bij deze suikerprijs kan Cosun Beet Company (voorheen Suiker Unie) rendabel suiker produceren. Ook trekt de afzet bij aardappelverwerker Aviko weer aan, een andere businessgroep van Cosun. Daarom verwacht de coöperatie dat dit jaar toch winst wordt gemaakt. Eerder dit jaar was dat erg onzeker. De coöperatie heeft nog nooit een jaar met verlies afgesloten. Cosun is eigendom van 9.000 Nederlandse bietentelers.

Als de maatregelen tegen corona weer strenger worden, kan het beeld er heel anders uit komen te zien

Voorzitter Dirk de Lugt van de raad van beheer maakt wel een voorbehoud bij de winstverwachting. “Als de maatregelen tegen corona weer strenger worden, kan het beeld er heel anders uit komen te zien. Maar voor dit moment verwachten we dat Cosun over 2020 winst gaat maken.”

Andere businessgroepen

In juni zei directievoorzitter Albert Markusse van Cosun in een interview met Food&Agribusiness dat het onzeker was of Cosun onder de streep geld zou overhouden. De lockdown door de coronacrisis had een grote impact op Aviko, dat meer dan 85% van de omzet haalt uit de out-of-home markt (foodservice, restaurants, hotels, kantines, pretparken, evenementen, enz.). Ook andere businessgroepen van Cosun werden geraakt door corona.

Rendabel suiker produceren

De situatie is sindsdien verbeterd voor Cosun, zegt De Lugt. “Wij verwachten dat de suikerprijs in Europa stabiel blijft. De EU produceert minder bieten door droogte en door vergelingsziekte. Voor de huidige prijs kan Cosun Beet Company rendabel suiker produceren en haalt daarom behoorlijk betere resultaten na twee verlieslatende jaren in 2018 en 2019.”

Aviko

Ook met Aviko gaat het beter, zegt De Lugt. “Maar Aviko is niet zo maar terug op de omzet van vóór de coronacrisis. Het is nog te vroeg om te zeggen of Aviko dit jaar winst maakt. De landen om ons heen normaliseren, maar in Zuid-Europa blijven de coronamaatregelen streng. Daardoor blijft ook de afzet in die landen achter.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.