Doorgaan naar artikel

Suikerprijs in EU vliegt omhoog

De verkoopprijs van suiker is in oktober sterk gestegen in de EU. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg € 586. Dat is een stijging van € 74 in vergelijking met september (€ 512).

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
suikerprijs premium

Dirk de Lugt, voorzitter van de raad van beheer van Cosun, verwacht dat Cosun voor oogst 2022 minstens € 52 per ton bieten gaat betalen. - Foto: Peter Roek

De suikerprijs is in oktober sterk gestegen in de EU. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg € 586. Dat is een stijging van € 74 in vergelijking met september (€ 512).

Zo’n sterke stijging van de suikerprijs is nooit eerder voorgekomen in de EU sinds 2006. Bietentelerscoöperatie Cosun verwacht daardoor een fors hogere bietenprijs voor oogst 2022 te kunnen uitbetalen aan de leden.

De Europese Commissie berekent sinds juli 2006 iedere maand de gemiddelde verkoopprijs die suikerproducenten in de EU in rekening brengen bij de voedingsmiddelenfabrikanten. De prijzen worden een paar maanden later gepubliceerd.

Oorzaken gestegen suikerprijs

Voorzitter Dirk de Lugt van de raad van beheer van Cosun noemt een aantal oorzaken voor de sterk gestegen suikerprijs. “Er is een tekort aan suiker in de wereld. De consumptie is groter dan de productie. Bovendien groeit het suikerverbruik in de wereld ieder jaar.”

Krimp bietenareaal

In de EU worden steeds minder suikerbieten geteeld. De Lugt: “De laatste vier jaar krimpt het bietenareaal, dit jaar met 2,5% tot 3%. Dat is 50.000 hectare bieten minder dan vorig jaar. De krimp komt doordat suikerfabrieken sluiten waardoor geen bieten meer geleverd kunnen worden. Bovendien zijn de bietenprijzen in de EU lager dan een aantal jaren geleden. Dan kiezen telers voor een ander gewas, zeker nu de graanprijzen flink zijn gestegen. Veel Europese suikerfabrikanten hebben hun telers hogere bietenprijzen geboden om te voorkomen dat het areaal volgend jaar verder krimpt.”

Droge zomer

Niet alleen de areaalkrimp speelt een rol, zegt De Lugt. “In Nederland en zeker in Frankrijk en Zuid-Duitsland was het afgelopen zomer erg droog. Dat drukt de hectareopbrengsten. De Duitse en Franse opbrengsten vallen zo’n 10% lager uit dan verwacht. Dit alles leidt tot nervositeit op de suikermarkt.”

€ 52 per ton bieten

De hogere suikerprijzen duwen de bietenprijzen voor de telers omhoog. De Lugt verwacht dat Cosun voor oogst 2022 minstens € 52 per ton bieten gaat betalen. “Dat was op basis van een eerdere schatting. Nu denken we dat de bietenprijs nog hoger gaat uitvallen.”

Geen eenmalige opleving

De Lugt stelt dat het geen eenmalige opleving van de bietenprijs is. “Ook voor oogst 2023 verwachten we een hogere prijs te betalen. Cosun formuleerde begin 2022 een nieuwe strategie en die werpt zijn vruchten af. Maar er is veel onzekerheid. Hoe ontwikkelen de energieprijzen zich? Blijft er voldoende gas beschikbaar voor de fabrieken? Of moeten we de verwerkingscampagne tijdelijk stilleggen om over te schakelen op olie? Dat geeft onzekerheid, maar we verwachten ook voor oogst 2023 een goede bietenprijs te kunnen betalen. Bietentelers hebben behoefte aan deze zekerheid.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin