Skip to content

Suikerprijs naar hoogste niveau sinds 2011

Analist Francois Thaury van adviesbureau Agritel geeft aan dat grote krapte op de suikermarkt in combinatie met goede vraag de prijzen verder doen stijgen.

Updated on:
Business
Nieuws
Agri
Suikerprijs premium

Foto: Canva

De prijs voor witsuiker is op de termijnmarkt in Londen naar het hoogste niveau gestegen sinds begin februari 2011.

Dinsdag 11 april stond de notering van het eerst aflopende contract op $ 702,50 per ton (€ 643). Woensdag 12 april opende het mei-contract in de plus en piekte later in de ochtend op $ 706,90 om in de middag rond $ 700 te bewegen. Ook de prijs van ongeraffineerde suiker steeg deze week op de termijnmarkt in New York naar het hoogste niveau sinds 2016.

Het hoge prijsniveau komt omdat India waarschijnlijk geen extra suiker op de wereldmarkt zal afzetten. India zou mogelijk meer export toestaan dan 6 miljoen ton. India is na Brazilië en Thailand de grootste suikerexporteur in de wereld. Daarom reageert de prijs op berichten over de Indiase export.

Krapte op suikermarkt

Analist Francois Thaury van adviesbureau Agritel geeft aan dat grote krapte op de suikermarkt in combinatie met goede vraag de prijzen verder doen stijgen. Deze laatste prijsstijging komt vermoedelijk door de gestegen consumentenprijzen voor suiker in India, waardoor de Indiase regering mogelijk geen toestemming geeft voor extra export van suiker. Ook analistenbureau DNEXT Intelligence geeft aan dat te weinig suiker beschikbaar is voor alle kopers van een contract voor de levering van suiker in mei. Volgens analisten van Covrig Analytics spelen beleggingsfondsen een grotere rol op de suikermarkt en worden prijzen daardoor opgedreven.

In de maand februari steeg de Europese verkoopprijs van voedingssuiker verder naar € 804 per ton

Verwerkers en consumenten zullen minder blij zijn met deze forse stijging. Bietentelers profiteren juist van de oplopende prijs van voedingssuiker. In de maand februari steeg de Europese verkoopprijs van voedingssuiker verder naar € 804 per ton, blijkt uit publicaties van de Europese Commissie.

Brazilië, de grootste suikerproducent en -exporteur in de wereld, kan de markt op termijn mogelijk verlichten aangezien een goede suikerrietoogst wordt verwacht. Aan de andere kant kan een hoge olieprijs de productie van ethanol aantrekkelijker maken voor verwerkers. Daardoor wordt de productie van suiker minder interessant en dat kan de suikerprijs ook weer opdrijven.

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin