Suikerprijs schiet omhoog na jaarwisseling

Foto: Canva
Foto: Canva

De suikerprijs zit flink in de lift. De laatste weken van 2020 steeg de suikerprijs al fors tot ruim boven het niveau van $ 400 per ton.

En op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar tikte de notering, voor geraffineerde suiker (No. 5), voor het eerst aflopende contract (maart 2021) op de termijnmarkt in Londen $ 430,30 per ton aan. Dat is het hoogste niveau sinds februari vorig jaar. Voor ruwe suiker beweegt de prijs op de termijnmarkt in New York (No. 11) begin januari ruim boven $ 15 per ton voor het maart-contract. Dat is bijna 8% hoger dan deze notering begin december 2020 stond.

Lees verder onder de grafiek.

Zwakkere dollar

Los van de tegenvallende rietsuikeroogst in Thailand is het niet duidelijk waar de forse prijsstijging vandaan komt. Het kan zijn dat de zwakkere Amerikaanse dollar en de sterke correlatie die deze heeft met risicovolle activa, zoals de grondstoffenmarkt, van invloed zijn geweest op een hoger niveau van de suikernotering op de termijnmarkten.

Gunstig weer Brazilië

Verder zijn de ogen in de suikermarkt gericht op onder andere de Indiase export, omdat de suikerproductie dit seizoen flink hoger ligt dan een jaar geleden. In Brazilië is ook sprake van goede groeiomstandigheden van rietsuiker vanwege het gunstige weer. In december was de neerslag gemiddeld en voor januari zijn de weersvoorspellingen gunstig. Hierdoor is de verwachting dat de rietsuikeroogst en daarmee de afzet van Braziliaanse suiker goed blijft.

Prognose: stijgende suikerprijs.

Smale
Annet Smale Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.