Suikerprijs termijnmarkt stijgt

28-07-2020 | |
Foto: AFP
Foto: AFP

Suikerprijzen klimmen voorzichtig op de internationale termijnmarkten.

De prijs voor ruwe suiker op de termijnmarkt in New York (No. 11) staat eind juli bijna $ 12 per ton hoger dan een maand eerder. Voor geraffineerde suiker (No. 5) staat de eerst aflopende notering (oktober) op de termijnmarkt in Londen begin deze week op $ 365,20 per ton. Dat is zo’n $ 14 hoger dan een maand geleden.

Marktinvloeden

De waardedaling van de Braziliaanse reaal heeft er deels voor gezorgd dat de Braziliaanse uitvoer goed loopt. Daarnaast is de olieprijs aan het stijgen. De verwachting is dat het herstel tussen vraag en aanbod op de oliemarkt aanhoudt. Hierdoor wordt de productie van ethanol interessanter. Als meer rietsuiker wordt verwerkt tot ethanol, komt minder rietsuiker beschikbaar voor de suikermarkt.

In Thailand, de op een na grootste exporteur van suiker in de wereld, wordt door enorme droogte komend seizoen de laagste productie in tien jaar verwacht. De Thaise suikeroogst start in oktober. De afzet van Thaise suiker zal dan ook sterk teruglopen. Deze factoren prikkelen de suikerprijzen.

Vlotte oogst Brazilië

Aan de andere kant brengt Brazilië wat druk op de suikerprijzen. De oogst verloopt goed voor de grootste exporteur van suiker in de wereld. De eerste twee weken van juli werd 14% meer rietsuiker verwerkt dan in dezelfde periode een jaar eerder, meldt de Braziliaanse organisatie van suikerproducenten, Unica. Het droge weer bevorderde de oogstwerkzaamheden, waardoor in recordtempo de rietsuiker kon worden verwerkt. De opbrengsten lijken gemiddeld uit te komen en de kwaliteit is goed.

Prognose: herstel termijnmarkt suikerprijs.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer