Doorgaan naar artikel

Suikerprijs terug bij af door coronacrisis

Foto: Misset

Foto: Misset

De economische onzekerheden in de wereld door het heersende coronavirus houdt ook druk op de suikerprijs.

Het eerst aflopende contract voor suiker op de termijnmarkt in Londen stond begin deze week op $ 340,60 per ton (mei-contract). Dat is bijna $ 70 per ton minder dan medio februari werd genoteerd. De suikerprijs schommelt rond $ 340 en staat daarmee op vergelijkbaar niveau van een jaar geleden.

Prijsherstel weg door uitbraak coronavirus

Vanaf de laatste maanden in 2019 was de suikerprijs juist aan het opkrabbelen doordat wereldwijde tekorten werden verwacht door een hogere consumptie dan productie. Maar dat prijsherstel is weer teniet gedaan met de uitbraak van het coronavirus.

Daarnaast zijn handelaren door de verschillende maatregelen van sommige landen die de economie beïnvloeden overgestapt van grondstoffen naar ‘veiligere’ activa zoals de Amerikaanse dollar. Hierdoor is de vraag naar grondstoffen minder.

Invloed lagere olieprijs

Ook de olieprijzen dalen als gevolge van het geschil tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Deze lagere olieprijs maakt het minder interessanter om rietsuiker te gebruiken voor de productie van ethanol, waardoor de suikerproductie toeneemt. Dat zet ook extra druk op de suikerprijzen. De Braziliaanse reaal is ook fors in waarde is gezakt, maar het land profiteert hier niet van omdat de lage olieprijs de ethanolproductie niet interessant maakt.

Prognose: druk op suikerprijzen.

Beheer
WP Admin