Suikerprijs verder omlaag

30-06-2020 | |
Foto: Misset Uitgeverij
Foto: Misset Uitgeverij

De suikernotering op de termijnmarkt in Londen blijft dalen. De notering van het augustuscontract bereikte vrijdag 26 juni het laagste niveau in anderhalve maand en sloot maandag op $ 352,20 per ton.

Het oktobercontract sloot nog een dollar lager. Bijna drie weken geleden noteerde het augustuscontract nog bijna $ 395. De suikerprijs wordt aan twee kanten belaagd: de vraag zakt en het wereldwijde aanbod neemt toe.

Door de coronacrisis is de vraag vanuit de out-of-home-markt weggevallen. Analisten verwachten een lange en diepe economische recessie en een forse toename van de armoede in de wereld. Dat drukt op de vraag naar suiker.

Marktbureau Czarnikow verwacht dat het wereldwijde suikerverbruik dit seizoen 2019-2020 gaat dalen met 1,2% naar 170 miljoen ton. Het zou voor het eerst in 40 jaar zijn dat het wereldwijde suikerverbruik daalt.

Grote suikerproductie verwacht

Naast de gedaalde vraag wordt ook nog eens een grote productie verwacht in het nieuwe seizoen 2020-2021. Volgens marktbureau Agritel wordt in Brazilië nog steeds veel suikerriet gebruikt voor de productie van suiker in plaats van ethanol. India krijgt bovengemiddeld veel regen tijdens de moesson die daar vorige maand is begonnen. Een natte moesson betekent in India een goede oogst van suikerriet.

Minder druk op suikerprijs in EU dan op wereldmarkt

In de EU staat minder druk op de suikerprijzen dan op de wereldmarkt. De Europese Commissie meldde onlangs dat de verkoopprijs van suiker in de EU in april gemiddeld uitkwam op € 379 per ton. Dat was de hoogste verkoopprijs in bijna 2,5 jaar. Bovendien wordt een lagere suikerproductie verwacht in de EU vanwege droogte.

In juli publiceert de Europese Commissie de gemiddelde verkoopprijs in de maand mei. Het is te hopen voor de bietentelers dat de suikerprijs in de EU zich weet te onttrekken aan de malaise op de wereldmarkt.

Prognose: suikerprijs termijnmarkt daalt.

Bekijk het verloop van de suikerprijs op de termijnmarkt via Foodagribusiness.nl/markt

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer