Doorgaan naar artikel

Suikerprijs zoekt het hogerop

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Suikerprijzen vinden ondersteuning op de internationale markt en zijn verder gestegen.

De vooruitzichten voor India zijn niet heel goed. Met name in grote productieregio’s waar rietsuiker wordt geteeld en suiker geproduceerd valt minder neerslag waardoor de productie lager uitkomt.

De Indiase regering heeft scherpe maatregelen ingesteld om de binnenlandse voedselmarkten te beschermen. Zo’n 10% van de wereldwijde suikerafzet komt uit India en de regering zal naar verwachting vanaf oktober fabrieken verbieden suiker te exporteren. Daar komt bij dat Indiase suikerfabrieken een grotere binnenlandse afname kennen in de periode juli tot en met december doordat er meer feesten zijn. Indiërs consumeren dan doorgaans meer suiker en dat prikkelt de prijzen.

Het eerst aflopende contract voor witsuiker op de termijnmarkt in Londen sloot sinds eind augustus boven $ 700 en maandag 4 september stond deze op $ 730,20 per ton (€ 680). Sinds september 2011 heeft het eerst aflopende contract voor witsuiker niet meer zo hoog gestaan.

Stijging Braziliaanse suikerprijzen

De Braziliaanse suikerrietoogst verloopt goed door droog weer in het land. Daarnaast blijft de suikerproductie in de fabrieken stabiel en is de vraag aangetrokken. Daardoor zijn de Braziliaanse suikerprijzen gestegen. Internationale prijzen werden daardoor ook geprikkeld. Brazilië is goed voor zo’n 43% van de wereldwijde suikeruitvoer. Daardoor zijn de ontwikkelingen in de Braziliaanse suikerproductie sterk van invloed op de wereldmarkt.

Overigens komt de Braziliaanse suikerrietoogst seizoen 2023-’24 uit op 652,9 miljoen ton, volgens het Braziliaanse landbouwbureau Conab. Dat is 7% meer dan het voorgaande seizoen. De gewassen hebben zich dit seizoen beter ontwikkeld door gunstige weersomstandigheden. De suikerproductie komt daarmee met 40,9 miljoen ton dit seizoen uit op de een na hoogste aller tijden.

Prognose: volatiele suikerprijs.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin