De suikerprijzen staan deze week opnieuw onder druk. Op de termijnmarkt van Londen is de notering $ 541,60 per ton. Dat was begin deze maand nog bijna $ 600 per ton suiker.
De prijsdaling wordt veroorzaakt door sombere economische verwachtingen in het algemeen, maar vooral ook door de situatie in Brazilië, de grootste suikerproducent ter wereld. In dat land is extra druk vanwege de plannen voor een nieuwe Braziliaanse belasting op onder meer suikerhoudende producten.
Tegelijkertijd staat de Braziliaanse munteenheid real op het laagste niveau sinds februari. Ook dat voedt het negatieve sentiment op de suikermarkt. De Braziliaanse suikerrietoogst lijkt bovendien forser te zijn. Brancheorganisatie Unica rekent voor de eerste twee weken van juni met een 15% hogere opbrengst vanwege gunstige weersomstandigheden. De suikerafzet komt naar verwachting 8% hoger uit. Er zal tegelijkertijd ook iets minder suiker gebruikt gaan worden voor ethanol.
De andere grote suikerproducent – India – lijkt in de eerste weken van juni juist een lagere suikerproductie te verwachten. Die komt uit op ongeveer 33 miljoen ton. De Indiase regering zal in juli/augustus met een exportlimiet naar buiten komen. Die bedraagt naar verwachting zo’n 6 miljoen ton suiker. In Mexico komt de productie dan weer rond de 6,2 miljoen ton uit; 8% meer dan verwacht. Daarvan komt 1,23 miljoen ton beschikbaar voor export.
Ondertussen heeft de Europese prognosedienst Mars de schattingen voor het Europese suikerbietenareaal bekend gemaakt. De zorgen rond regentekort in Noord-Frankrijk zijn wat weggenomen, maar dit speelt nog wel in delen van Duitsland en Polen. De hitte in Spanje is ook een aandachtspunt. De gemiddelde suikerbietenopbrengst in de EU wordt nu geschat op 78,1 ton per hectare. Dat is 5,4% meer dan het langjarig gemiddelde en 0,1% meer dan de voorspelling in mei.
Prognose: licht lagere prijzen.