Suikerprijzen in augustus sterk in de lift

16-08 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De suikerprijzen trekken deze maand flink aan. De stevige daling in de tweede helft van juli is in de eerste helft van augustus weer helemaal ongedaan gemaakt.

Deze week begon de suikerhandel met verder stijgende prijzen. Op de termijnmarkt in Londen steeg de prijs tot boven de $ 560 per ton. Daarmee nadert het prijsniveau van het oktobercontract de piek van 6 juni die net boven de $ 565 uitstak.

De prijsvorming werd gesteund door de heersende gedachte dat het wereldwijde aanbod van suiker afneemt als gevolg van droogte in belangrijke teeltgebieden. Dat geldt nu vooral de suikerproductie in Europa, waar een hittegolf de oogstverwachtingen tempert.

En ook in India lijken de vooruitzichten van de suikerrietproductie toch iets minder florissant vanwege minder neerslag dan normaal. In de afgelopen tijd kwamen er juist ramingen naar buiten dat de Indiase suikerproductie dit jaar met dubbele cijfers toeneemt. Mede daardoor stonden de prijzen in de tweede helft van juli juist sterk onder druk.

Na een voortvarende start deze week begon de handel in suiker toch wat te pruttelen. Dalende olieprijzen zette de prijsvorming in de loop van maandag toch wat onder druk. Brent-olie noteerde maandag zo’n $ 3 lager op $ 95,10 per vat. En dinsdag zakte de olieprijs nog iets verder weg. Als ruwe olie in prijs daalt dan zou dat ten koste kunnen gaan van de ethanolproductie uit suiker in Brazilië, zo wordt geredeneerd. En dat resulteert dan weer in een groter aanbod van suiker op de wereldmarkt en dus dalende prijzen.

Prognose: iets lagere prijzen.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer