Suikerproductie Duitse bieten op gemiddeld niveau

De suikerproductie per hectare ligt in Duitsland hoger dan vorig jaar en vrijwel op het meerjaarlijks gemiddelde (2015 t/m 2019).

Dat valt op te maken uit de proefrooiingen van Strube. Het veredelingsbedrijf voert van eind juli tot eind oktober iedere twee weken proefrooiingen uit op zes bietenpercelen verdeeld over Duitsland. De laatste proefrooiing gebeurde 7 september. Gemiddeld zaten de 6 percelen toen op 12,8 ton suiker per hectare. Dat is 800 kilo meer dan vorig jaar rond dezelfde datum (+7%). Het meerjaarlijks gemiddelde van 5 percelen ligt op 12,9 ton. Het perceel in Zeits in Oost-Duitsland zit twee jaar in de proefrooiingen waardoor dat perceel nog geen gemiddelde heeft.

Grote regionale verschillen

Er zijn grote regionale verschillen. Het perceel in Straubing in Zuid-Duitsland zat 7 september op 14,9 ton suiker per hectare. Dat is 700 kilo meer dan gemiddeld voor dat perceel (+5,1%). Het perceel in Wetterau in Midden-Duitsland scoort het slechts met 11,0 ton suiker per hectare. Dat is 2 ton minder dan gemiddeld (-15,3%). De bietenopbrengst zit bij de Strube-proefrooiingen gemiddeld op 80,7 ton per hectare. Dat is 8% hoger dan het meerjarig gemiddelde.

De proefrooiingen en de verwerking van de bieten worden met de hand uitgevoerd. Daardoor kan de opbrengst tot 10% hoger zijn dan wat in de praktijk haalbaar is.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.