Doorgaan naar artikel

Suikersector in EU heeft eindelijk de wind in de zeilen

Een paar jaar geleden hadden de suikerproducenten in de EU het heel erg zwaar. Nu gaat het ze voor de wind dankzij de hoge suikerprijs. Telers kunnen hogere bietenprijzen verwachten.

Geüpdatet op:
Business
Achtergrond
Suikersector EU premium

Suikerbieten worden geleverd bij de suikerfabriek van Cosun in Dinteloord. De goede tijden houden wel even aan voor de suikerbedrijven. - Foto: Peter Roek

Een paar jaar geleden had de suikersector in de EU het heel erg zwaar. Nu gaat het de sector voor de wind dankzij de hoge suikerprijs. Telers kunnen hogere bietenprijzen verwachten.

De suikersector in de EU heeft een aantal erg zware jaren achter de rug, nadat de EU eind september 2017 de suikermarktordening afschafte. De minimumbietenprijs voor de bietentelers verdween. En nog ingrijpender, de suikerquotering werd afgeschaft. Dat zorgde voor een sterke productiestijging met als gevolg lage suikerprijzen voor de producenten en zwaar tegenvallende bietenprijzen voor de telers.

Südzucker verwacht beter boekjaar

Maar het tij is gekeerd. Tekenend is dat de Duitse suikerproducent Südzucker verwacht dat komend boekjaar 2022/2023 veel beter verloopt dan afgelopen boekjaar. Ondanks de moeilijke omstandigheden gezien de hoge energieprijzen, de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie in de EU. Nog opmerkelijker is dat de grootste suikerproducent in de EU nu al voorspelt dat boekjaar 2023/2024 nog beter wordt, terwijl dat suikerseizoen pas in oktober 2023 begint. Dan moet je wel erg optimistisch zijn. Südzucker verwacht dat suiker voorlopig duur blijft.

Cosun en Tereos profiteren van hausse in suikersector EU

Ook de Nederlandse bietentelerscoöperatie Cosun profiteert van de hausse op de suikermarkt. Cosun verwacht voor oogst 2022 minstens € 52 per ton bieten te kunnen betalen. Voor oogst 2023 verwacht de coöperatie een hogere bietenprijs. Ook Tereos deelt in de vreugde. Het grootste Franse suikerbedrijf kondigde onlangs aan voor oogst 2022 een bietenprijs van € 41,85 per ton te betalen, aanzienlijk meer dan een jaar geleden.

Zware jaren achter de rug

Het komt de suikerbedrijven goed uit dat het tij is gekeerd. Want ze hebben erg zware jaren achter de rug. De suikerdivisie van Südzucker leed in 2018 en 2019 een verlies van honderden miljoenen euro’s. Ook andere grote producenten als Nordzucker, Cristal Union en Tereos schreven rode cijfers. Het Nederlandse Cosun Beet Company (voorheen Suiker Unie) draaide in kalenderjaar 2018 voor het eerst in de geschiedenis verlies.

Rode cijfers voorlopig verleden tijd

Maar de rode cijfers zijn voorlopig verleden tijd. De verwachting is dat suiker duur blijft. Er is een tekort aan suiker in de wereld. De consumptie is groter dan de productie. Bovendien groeit het suikerverbruik in de wereld ieder jaar. In de EU speelt ook nog mee dat al vier jaar achter elkaar het bietenareaal krimpt vanwege sluiting van suikerfabrieken. De suikerprijs wordt dit seizoen nog eens extra omhoog geduwd doordat de EU minder suiker heeft geproduceerd vanwege de droogte. Bovendien is graan duur en dus een aantrekkelijk alternatief voor telers van suikerriet of suikerbieten. Daarom blijven de goede tijden wel even aanhouden voor de suikerbedrijven.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin