Suikertak Brits ABF ziet winst 52% groeien

09-11-2021 | |
De winkels van Primark zijn vrijwel overal weer open. De retaildivisie van ABF leverde daarmee € 6,5 miljard omzet op. - Foto: Reuters
De winkels van Primark zijn vrijwel overal weer open. De retaildivisie van ABF leverde daarmee € 6,5 miljard omzet op. - Foto: Reuters

Het Britse agro- en retailconcern Associated British Foods (ABF) draaide in het boekjaar tot 18 september een omzet van ruim € 16,2 miljard. De suikertak zag de winst met 52% groeien.

De omzet van ABF is vrijwel gelijk aan de vorige periode. De aangepaste winst lag met € 1,18 miljard eveneens op hetzelfde niveau. De suikertak AB Sugar zette een winstgroei van 52% naar € 178 miljoen neer bij een omzet die 4% steeg naar € 1,9 miljard.

ABF meldt dat zijn merkproducten, zoals Patak’s en Blue Dragon, in steeds meer landen te koop zijn. “Onze financiële prestaties weerspiegelen meer dan ooit de weerbarstigheid van de groep”, zegt CEO George Weston. “Dat komt door de sterkte van onze merken, de variatie in onze producten en markten, onze geografische spreiding, conservatieve financiering en een organisatiemodel dat snelle en flexibele besluitvorming mogelijk maakt. We leverden veilige en voedzame voeding onder de meest buitengewone omstandigheden waarmee de waarde en weerstand van onze leverketens opnieuw is bewezen.”

Duurzaamheidsagenda Primark

Weston signaleert verder dat bij Primark vrijwel alle winkels in de wereld weer open zijn. De retaildivisie leverde daarmee € 6,5 miljard van de omzet op. “Primark ontvouwde ook een nieuwe duurzaamheidsagenda met als doel duurzame kleding voor iedereen bereikbaar te maken.”

Hogere volumes in suiker

De suikertak zag de winst, de marge en het rendement op kapitaal fors stijgen dankzij hogere volumes en hogere prijzen in zowel Europa als Afrika. AB Sugar verwacht dit seizoen in Europa een wat hogere productie dan in 2020 door hogere opbrengsten per hectare in combinatie met een kleiner areaal. De totale Europese productie zal nagenoeg overeenkomen met de vraag in het komende marketingjaar, aldus ABF. In het Verenigd Koninkrijk zelf mikt British Sugar op een oogst van rond de 1 miljoen ton.

Herstel China na AVP

Ook de agrarische tak zag de omzet en winst stijgen, onder meer door de goede gang van zaken in China na het herstel van de effecten van Afrikaanse Varkenspest (AVP). Verder wordt de lancering van nieuwe producten bevorderd door de regionalisatie van de voertechnische teams. In het VK gaat het bedrijf in het oosten van Engeland een ultramoderne fabriek voor varkens- en pluimveevoer bouwen.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer