Sunt opent fabriek om overrijpe bananen te pureren

09-02 | |
Bananen die worden gebruikt door Sunt zijn nu nog afkomstig uit de haven van Antwerpen, maar als het aan het jonge bedrijf ligt komt daar binnenkomt ook de haven van Rotterdam bij.  Foto: Sunt
Bananen die worden gebruikt door Sunt zijn nu nog afkomstig uit de haven van Antwerpen, maar als het aan het jonge bedrijf ligt komt daar binnenkomt ook de haven van Rotterdam bij. Foto: Sunt

Sunt Food opent de eerste bananenpureefabriek ter wereld in Geldermalsen. De fabriek moet bananenverspilling tegengaan in Nederland.

Sunt maakt sinds 2019 producten van de puree van overrijpe bananen. De puree werd tot nu toe geïmporteerd vanuit Midden-Amerika alvorens daar handmatig gepeld en gesorteerd. Dat wordt in de nieuwe fabriek geautomatiseerd.

Nieuwe bestemming voor overrijpe bananen

Hiermee pakt Sunt een probleem aan waar nog geen oplossing voor was: bananen die na transport vanuit Midden-Amerika te rijp of gebutst aankomen. “De bananen voldoen dan niet meer aan de kwaliteitseisen van een ‘verse banaan’. Daarmee wordt niet alleen de banaan zelf, maar ook de hele doos van ongeveer 18 kilo waardeloos voor de importeur”, stelt oprichter Laura Hoogland. The Banana Factory, zoals de fabriek heet, geeft deze bananen een nieuwe bestemming.

Importheffing op bananen

Bananen die worden gebruikt door Sunt zijn nu nog afkomstig uit de haven van Antwerpen, maar als het aan het jonge bedrijf ligt komt daar binnenkomt ook de haven van Rotterdam bij. Obstakel hierbij is de importheffing op bananen. “Het Nederlandse importtarief voor bananenpuree is 0%, maar voor afgekeurde bananen waar je puree van wilt maken betaal je gewoon hetzelfde als voor verse bananen. Deze regels werken verspilling in de hand”, vertelt Hoogland.

Lees ook: ‘Sunt wil voor impact zorgen in hele bananenketen’

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer