Supermarkt schroeft prijzen flink op

31-05 | |
Foto: Dennis Wisse
Foto: Dennis Wisse

Na de voedingsmiddelenfabrikanten draaien ook de supermarkten op dit moment flink aan de prijsknoppen.

De voedingsmiddelenindustrie verhoogde in april haar prijzen met 21,6%. De supermarkten zetten deze stappen ook, al zal dat niet over de hele breedte zijn. De winkels proberen het hier en daar met flinke prijsverhogingen, zodat over de hele winkelvloer de prijzen zo’n 10% stijgen.

Stijging van de consumentenprijs in mei

De stijging van de consumentenprijs voor voedingsmiddelen zal in de maand mei niet ver van de 10% liggen. Dat valt op te maken uit de tendens in de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op dinsdag 31 mei heeft gepubliceerd. Op 9 juni komt het CBS met de concrete informatie hierover. Duitsland heeft inmiddels bekendgemaakt dat de consumentenprijs van voeding daar in mei met 11,1% is gestegen.

Prijswijzigingen op de winkelvloer

Prijswijzigingen op de winkelvloer onderstrepen de verwachting ook. Zo worden blokken kaas in het onderste prijssegment op dit moment fors in prijs verhoogd. Aanbieders van Zuivelmeester-kaasblokken, zoals supermarktketen Plus, Coop en Hoogvliet, hebben deze kaas op dit moment niet in het schap. Bij Plus lag de jong belegen versie van deze kaas eerder in mei nog voor € 6,46 in het schap. Gelet op wat de concurrenten doen, komt deze kaas binnenkort weer in het schap, maar dan met een prijs die zo’n € 1,40 hoger per stuk ligt. Dat komt neer op een prijsverhoging van zo’n 22%. Een beproefd concept is ook minder product in de verpakking te doen. Een voordeelverpakking is bij de meeste aanbieders al lang geen kilo meer. De inhoud is verlaagd naar 960 of 920 gram en AH verkoopt nu ook stukken van 870 gram.

Chips

Bij de chips gaan de prijzen ook flink omhoog. Het schap met Plus-chips raakte leeg en een week later ligt er nieuwe voorraad, maar dan met een prijs die 19 cent hoger ligt. De nieuwe prijs van € 1,05 ligt ook 22% hoger dan de prijs die half mei nog op het schap stond. Opvallend is dat ook bij Lidl en Aldi de chips nu exact voor € 1,05 te koop zijn.

Grote prijsstijgingen bij vlees

Grote prijsstijgingen zijn er ook te verwachten bij vlees. De slachterijen hebben hun prijzen in april met bijna 7% verhoogd ten opzichte van de voorafgaande maand. Daarmee liggen de prijzen nu 23,3% hoger dan een jaar geleden. Pluimveeslachters zien kans hun prijzen nog sterker te verhogen. De maandelijkse prijsverhogingen lagen in maart en april rond de 10%. Zodoende is het prijsverschil op jaarbasis opgelopen naar 40,8%, blijkt uit informatie van het CBS.

Effect op winkelprijzen

Dat zal ook zijn effect hebben op de winkelprijzen. Begin mei verhoogde Albert Heijn de prijzen van kipfilet naar € 8,39 per kilo. Daarmee ligt de prijs 90 cent hoger dan eind maart, zo blijkt uit prijsinformatie van Supermarktscanner.nl. Plus heeft de prijs van zijn kipfilet afgelopen maand verhoogd naar € 6,71 per 800 gram (hetgeen ook neerkomt op een kiloprijs van € 8,39). Begin april lag de prijs nog op € 6 per verpakking. In beide gevallen gaat het dus om een prijsverhoging van 12%.

Aardappelverwerkende industrie

De aardappelverwerkende industrie heeft haar verkoopprijzen in april met zo’n 10% weten te verhogen, waardoor het prijsniveau van deze fabrikanten 23,5% hoger ligt dan een jaar geleden. Naast hogere prijzen voor chips zien we ook prijsverhogingen bij andere producten als frites. Jumbo heeft de prijs van 2,5 kilo Jumbo Patat Frites deze week verhoogd naar de ‘altijd lage prijs’ van € 2,65 per zak. Dat is 36 cent meer dan medio deze maand en 66 cent meer dan begin maart. Dat is een prijsverhoging van 33% in twee maanden.

Melk bij AH en Jumbo

Albert Heijn heeft zijn eigen halfvolle melk nu opgeplust naar € 1,19 per liter. Zaanse Hoeve is er nog te koop voor een prijs met het kleinst mogelijke verschil onder de € 1 per liter. Die melk is dit jaar al wel een 10 cent in prijs verhoogd. Jumbo is iets eerder met de prijsverhoging gestart, maar komt met een verhoging van 10 cent ook op € 0,99 per liter.

Melk bij Plus

Plus heeft eigen merk halfvolle melk te koop in 1,5 of 2 liter verpakking. De laatste is sinds begin dit jaar met 30 cent gestegen naar € 2,99 per kan, ofwel € 1,05 per liter. Een pak van 1,5 liter kost nu € 1,63 per pak, ofwel € 1,09 per liter. Sinds 1 januari is deze prijs van een pak 14 cent gestegen. Ook de goedkopere Zuivelmeester halfvolle melk is met 10 cent gestegen naar € 0,99 per liter. Daarmee stijgt de gangbare verse melk sterker dan de biologische. Halfvolle biomelk van Plus is vorig jaar rond de kerst met 5 cent in prijs verhoogd en kost nu € 1,09 per liter.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer