Supermarkten leiden uit een kritisch onderzoek naar bestrijdingsmiddelen in aardbeien af dat telers zich aan teeltafspraken houden.
Dat stellen supermarkten in een reactie in de uitzending van EenVandaag, waarin uitkomsten worden besproken van een residu-onderzoek in aardbeien van het Pesticide Action Netwerk (PAN). Het gaat om een beperkt onderzoek van 15 monsters aardbeien uit verschillende winkels, genomen in juni. PAN vindt daarin resten van gemiddeld 3,5 verschillende middelen en wijst op de gezondheidsrisico’s daarvan. De organisatie vindt dat de overheid kwetsbare groepen meer moet wijzen op risico’s van residucombinaties.
Albert Heijn is tevreden met de uitkomsten uit dat onderzoek. “Kijkend naar de analyses zien we dat de gevonden hoeveelheid residu op de AH-aardbeien in mg/kg zeer laag is en dat het risicoprofiel van de aangetoonde bestrijdingsmiddelen ook laag tot zeer laag is.” Ook Jumbo stelt dat de strenge bovenwettelijke eisen zijn vervuld door zijn telers. “De residuen die in de door jullie gedeelde testrapporten voor aardbeien worden vermeld, vallen zowel binnen de wettelijke vereisten als onze bovenwettelijke vereisten.”
Wel doet Jumbo onderzoek naar de vondst van Thiacloprid in één monster. Bij eigen onderzoek en van de leverancier is de afgelopen anderhalf jaar dit middel niet aangetroffen. Ook Lidl en Aldi laten weten dat hun telers vooruitgang boeken op het gebied van middelengebruik en residuvondsten.
Dat gemiddeld 3,5 verschillende middelen worden aangetroffen, lijkt op vooruitgang te duiden. De NVWA publiceert eigen residugegevens jaarlijks in voortgangsresultaten. De laatste onderzoeksgegevens over Nederlandse aardbeien zijn van de jaren 2017 en 2018. In 73 monsters Nederlandse aardbeien werden gemiddeld 5,1 verschillende (resten van) middelen gevonden per monster. Dat beeld is in 2019 niet anders, maar de NVWA maakt daarbij de Nederlandse herkomst niet meer bekend.
De ondergrens voor het onderzoek van de NVWA is overigens 25 monsters. Over kleinere steekproeven zijn geen conclusies te trekken. Het onderzoek van PAN beslaat 15 monsters. Als PAN deze nog splitst in PlanetProof en niet-PlanetProof, worden de steekproeven nog kleiner om te vergelijken. PAN NL concludeert uit de vergelijking van PlanetProof-aarbeien en overige aardbeien dat geen verschillen zichtbaar zijn in aantal gevonden middelen. PlanetProof werpt daarmee nog geen vruchten af, schrijft PAN.
In het rapport schrijft PAN niet over de eigen systemen die supermarkten als AH en Lidl hebben en die vergelijkbaar zijn met PlanetProof. Alle supermarkten hebben inkoopeisen op het punt van middelengebruik en teeltvoorwaarden die vergelijkbaar zijn met PlanetProof. Stichting Milieukeur, dat het teeltsystem On the Way to PlanetProof uitvoert, kon nog niet reageren. Ook niet op de vondst van een verboden middel.