Skip to content

Supermarkten beginnen schoorvoetend aan prijsverlaging

De Nederlandse supermarkten beginnen langzaam maar zeker enkele prijzen te verlagen. Toch zal dat niet direct merkbaar zijn in de portemonnee van de consument. De prijzen van het gros van de producten blijven namelijk stabiel of gaan nog verder omhoog.

Updated on:
Nieuws
Food
Supermarkten prijsverlaging premium

Bij halfvolle melk zie je nu een zeldzame prijsverlaging. - Foto: Koos Groenewold

De Nederlandse supermarkten beginnen langzaam maar zeker enkele prijzen te verlagen. Toch zal dat niet direct merkbaar zijn in de portemonnee van de consument. De prijzen van het gros van de producten blijven namelijk stabiel of gaan nog verder omhoog.

Jumbo heeft de prijs van gezouten roomboter deze maand met 20 cent verlaagd naar € 2,49 per pakje. Campina botergoud ongezouten grasboter zakt met 14 cent naar € 3,81 per 250 gram. Daarmee staan deze producten aan het begin van een kentering in de prijzen, want veruit de meeste boter blijft gewoon stabiel in prijs.

Zeldzame prijsverlaging halfvolle melk

Ook bij halfvolle melk zie je nu een zeldzame prijsverlaging. Bovendien is die verlaging minimaal. Zo verlaagt Jumbo de prijs van 2,4 liter halfvolle melk van Campina met 4 cent naar € 3,95. Daar staat tegenover dat Albert Heijn de prijs van 1,5 liter halfvolle melk van Campina deze maand met 16 cent verhoogt naar € 2,75 per pak. Afhankelijk van de verpakking varieert de prijs van de halfvolle melk van Campina in de supermarkten nu van € 1,65 tot € 1,87 per liter. Een verschil van 22 cent per liter, zo valt op te maken uit een prijsoverzicht van supermarktscanner.nl.

Algemene prijstrend nog steeds stijgend

De algemene prijstrend in de supermarkten is echter nog steeds stijgend. In februari steeg het gemiddelde prijsniveau van voedingsmiddelen in de winkels met 2,2% ten opzichte van januari, blijkt uit de maandelijkse prijsmeting van het statistische bureau CBS. Daarmee komt het prijsverschil op jaarbasis uit op 18,4%. In januari waren de producten nog 17,6% duurder dan een jaar geleden.

Prijsstijging bij voeding meer dan verdubbeld

De prijsstijging bij voeding is meer dan verdubbeld ten opzichte van de inflatie. De inflatie kwam in februari uit op 8%. Dat was een fractie hoger dan de 7,6% in januari. Vooral verse groente is duurder geworden. Het koude weer begin dit jaar in Spanje heeft zich flink laten gelden. De krapte in het aanbod resulteerde in flink stijgende prijzen in de supermarkten. Daardoor stegen de groenteprijzen in februari gemiddeld met bijna 8% ten opzichte van januari. Vergeleken met een jaar geleden lagen de prijzen ruim 18% hoger.

Diepvriesgroente goedkoper

Diepvriesgroente werd daarentegen wat goedkoper. Ook in januari was dat al het geval. Dit drukt het prijsverschil met vorig jaar voor deze producten naar 12,2%. In december waren de diepvriesproducten nog bijna 21% duurder ten opzichte van eind 2021. Ook margarine en plantaardige vetten zakken nu iets in prijs (-1,4% ten opzichte van januari). Dat geldt ook voor de productgroep overige eetbare olie (-1,9%). Hieronder vallen onder meer olijf-, zonnebloem- en sojaolie. Deze producten zijn echter nog wel de helft duurder dan een jaar geleden.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin