Supermarkten en vleeshandelaren hoog in Quote 500

02-11 | |
Karel van Eerd, die Jumbo Supermarkten opbouwde tot wat het nu is, is de meest vermogende uit de voedselketen. - Foto: ANP
Karel van Eerd, die Jumbo Supermarkten opbouwde tot wat het nu is, is de meest vermogende uit de voedselketen. - Foto: ANP

De agrifood-keten is wederom goed vertegenwoordigd in de jaarlijkse Quote 500, de 500 rijkste Nederlanders volgens het blad Quote. Supermarkteigenaren, zaadveredelaars, vleeshandelaren en zuivelaars behoren tot de meest vermogende Nederlanders.

Met een geschat vermogen van € 2,9 miljard is Karel van Eerd, die Jumbo Supermarkten opbouwde tot wat het nu is, de meest vermogende uit de voedselketen. Tegenwoordig is hij president-commissaris van het concern. Daarnaast staat ook Wijnand Pon (eigenaar van Koepon, die echter veel van zijn vermogen heeft opgebouwd met handel in auto’s) in de top 10 met volgens Quote een vermogen van € 2,7 miljard.

Ook hoog, bij de eerste 110, staan de broers Siem en Jat Kat van Dekamarkt, zaadveredelaar Piet Mazereeuw van Enza Zaden, Bert van den Brink (pluimveeverwerking en -handel), Kees Meijer van Meijer Potato, Erik van Loon van vleesbedrijf Van Loon Group en Marc en Addy van Rooi (varkensvleesverwerker Van Rooi Meat).

Ondergrens Quote 500 ligt bij € 120 miljoen

In de lijst vinden we verder onder meer Jaap Vreugdenhil (€ 260 miljoen) van Vreugdenhil Dairy Foods, oud-eigenaar van pluimveeslachterij GPS Huib van der Vecht (€ 225 miljoen), A-ware CEO Jan Anker (€ 220 miljoen), eierhandelaar Joop van Loon (€ 210 miljoen). Kassenbouwer Jan Pieter Dalsem mag zich dit jaar volgens Quote voor het eerst tot de 500 meest vermogende Nederlanders rekenen. De ondergrens van de lijst met de 500 rijkste Nederlanders ligt bij € 120 miljoen.

In de top van meest vermogende families zijn onder andere familie De Heus, Van Drie en Lely terug te vinden, net als diverse ‘supermarkt-families’.

Bekijk ook de FoodAgriTop50, de lijst met de meest invloedrijke personen uit de food- en agribusiness

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur


Beheer