Supermarkten: in 2025 alleen nog ontbossingsvrije soja

22-03 | |
Akker waarop soja wordt verbouwd, aan de rand van het Amazoneregenwoud. - Foto: Canva
Akker waarop soja wordt verbouwd, aan de rand van het Amazoneregenwoud. - Foto: Canva

Dit moet middels certificering en aanvullende monitoring- en validatiemechanismen, zegt het CBL.

Supermarkten stellen de ambitie om in 2025 alleen nog maar ontbossings- en conversievrije soja te verkopen. Dat maakt supermarktenbrancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) bekend in haar nieuwe manifest.

RTRS-credits

Volgens de brancheorganisatie wordt al jaren gewerkt aan tegengaan van ontbossing en landconversie voor de teelt van soja en gebruiken de supermarkten enkel soja die gedekt is door Round Table Responsible Soy (RTRS)-credits of vergelijkbare standaarden.

Brazilië is de grootste leverancier van soja, hiervoor worden vele hectares oerwoud gekapt. In 2021 werd er in het amazonewoud 1,9 miljoen hectare gekapt, voornamelijk voor veeteelt en andere landbouwactiviteiten. Het CBL zegt nu dat door middel van certificering en aanvullende monitoring- en validatiemechanismen de nieuwe doelstellingen in 2025 gehaald kunnen worden.

Bij RTRS-credits betaalt de afnemer extra voor de producten. Het gebruik van deze credits geldt als een stimulans: de producenten met een certificaat krijgen door de verkoop hiervan een extra bijdrage. CBL zegt dat deze extra stimulans voor duurzame productie nog niet genoeg is. CBL-woordvoerder Lisa Martis: “Wat verder nodig is, is sterk afhankelijk van hoe de certificeringsschema’s (zoals RTRS) zich verder ontwikkelen. Daarom bekijken wij graag samen met retailers wat verder nodig is. Verder is het heel belangrijk dat we dit samen met andere retailers oppakken om zo veel mogelijk leverage te creëren in de keten. Zo hebben retailers in Frankrijk en Engeland eenzelfde sojacommitment afgegeven.”

Ontbossing uitbannen

In 2010 spraken de supermarkten al af om ontbossing volledig uit te bannen in 2020 door het ondertekenen van de CGF Declaration on Deforestation. Uit de Superlijst Groen 2021 van onderzoeksbureau Questionmark blijkt dat supermarkten nog geen concreet ontbossingsvrije soja inkopen: “Veel supermarkten dekken de gebruikte palmolie en soja met losse certificaten voor duurzaamheid, maar die boekhoudkundige aanpak houdt daadwerkelijke ontbossing niet tegen.” Ook nu zijn er nog geen concrete plannen.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer