Supermarkten vragen kabinet eruit te komen met actievoerende boeren

29-06 | |
Op 8 juli 2020 blokkeerden boeren het distributiecentrum van Jumbo in Breda. Supermarkten vrezen dat dit weer kan gebeuren. - Foto: ANP
Op 8 juli 2020 blokkeerden boeren het distributiecentrum van Jumbo in Breda. Supermarkten vrezen dat dit weer kan gebeuren. - Foto: ANP

Supermarkten roepen het kabinet op om tot een oplossing te komen in hun conflict met de boze boeren. Inmiddels dreigen boeren ook met blokkades bij distributiecentra van de supers.

Directeur Marc Jansen van supermarktkoepel CBL vindt dat ‘onacceptabel’, zeker omdat de supermarkten helemaal geen partij zijn in het conflict.

De branchevoorman wijst erop dat boeren vorig jaar al eens distributiecentra probeerden plat te leggen. “Het kan niet weer gebeuren dat de voedselvoorziening zo in gevaar wordt gebracht”, zegt hij. “Alle mensen in Nederland zouden dan worden gedupeerd en voor de supermarkten zou er dan enorme schade zijn.”

Dit is een discussie tussen de boeren en het kabinet. Wij zijn daar helemaal geen partij in

Jansen vindt het vreemd dat een ‘radicale groep’ boeren de supers nu ‘in één adem noemt’ met bijvoorbeeld Schiphol of de Rotterdamse haven. “Dit is een discussie tussen de boeren en het kabinet. Wij zijn daar helemaal geen partij in.” Op de vraag wat de supers vinden van de manier waarop de boeren de afgelopen dagen actievoeren, wil Jansen geen antwoord geven.

Mogelijk maandag distributiecentra geblokkeerd

De CBL-directeur zegt ook ervan uit te gaan dat de politie daadkrachtig zal optreden als er straks inderdaad actievoerders zijn die distributiecentra proberen te blokkeren. Op communicatiekanalen van de boeren gaat rond dat dit mogelijk maandag gaat gebeuren. Vorig jaar is volgens Jansen al met de politie afgesproken dat blokkades in zo’n situatie meteen door de autoriteiten worden opgeruimd.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer