Skip to content

Supermarkten willen geen blikjes inzamelen

Dat doen ze al wel met plastic en glazen flessen waar dranken in hebben gezeten.

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Foto: Hans Prinsen premium

Foto: Hans Prinsen

Supermarkten willen geen blikjes met statiegeld inzamelen. Dat doen ze al wel met plastic en glazen flessen waar dranken in hebben gezeten.

Om in 2023 ook nog blikjes erbij te gaan inzamelen, vinden de supermarkten te veel werk, omslachtig en niet hygiënisch, meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).Het CBL, de brancheorganisatie van supermarkten, pleit voor een landelijk inzamelsysteem voor verpakkingen van dranken waar statiegeld op zit. Het CBL ziet liever een systeem van losstaande, onbemande inzamelkiosken bij bijvoorbeeld supermarkten, tank- en treinstations. Dan hoeven de supermarkten niet langer statiegeldverpakkingen in te zamelen. Bovendien kunnen die centrale inzamelpunten ook gebruikt worden voor andere soorten verpakkingen die gerecycled moeten worden.

Soortgelijke systemen

Er zit al statiegeld op bepaalde typen glas en plastic drankflessen. Per 1 januari 2023 komt er statiegeld op blikjes. Volgens René Roorda, algemeen directeur van het CBL, zijn jaarlijks in Nederland 2 miljard blikjes in omloop die gerecycled kunnen worden, zegt hij tegen persbureau ANP. Volgens hem bestaan al soortgelijke systemen van onbemande inzamelkiosken voor drankverpakkingen in de Verenigde Staten, Azië en enkele Europese landen. “Daar kun je in een onbemande kiosk direct van je verpakking af en krijg je het geld meteen bijgeschreven.” Nederlandse klanten krijgen op dit moment bij een supermarkt via een bonnetje hun statiegeld terug.

Vergoeding dekt kosten amper

Supermarkten krijgen nu een vergoeding voor het inzamelen van statiegeldflesjes. Die vergoeding dekt volgens Roorda amper de kosten van het inzamelen. “Het inzamelen kost ons nu tientallen miljoenen euro’s per jaar. Voor hetzelfde geld hebben we een goed werkend systeem van onbemande inzamelkiosken. Nu nemen de inzamelpunten kostbare winkelruimte in beslag.”

Eigen plan CBL

Het CBL vindt het inzamelen van blikjes onhygiënisch, omdat er vaak restjes drank in achterblijven. Ook zou het omslachtig zijn als blikjes alleen bij supermarkten ingeleverd kunnen worden, terwijl ze overal worden verkocht. CBL presenteert donderdag 18 november het eigen plan aan staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Steven van Weyenberg (D66).

Vertragingstechnieken

Milieuorganisatie Natuur & Milieu beschuldigt het CBL van ‘vertragingstechnieken’ en vindt dat de supermarkten aan de slag moeten met de voorbereiding voor het innemen van blikjes. “Supermarkten verkopen 80% van de blikjes en mensen zijn al jarenlang gewend om hun flessen daar in te leveren”, stelt die organisatie. “De supermarkt is daarom de aangewezen plek om de blikjes terug in te nemen.” Natuur & Milieu wijst er verder op dat dit in veel Europese landen, zoals in Scandinavië en Duitsland, al zo werkt.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin