Supermarkten zien omzet dalen in maart

30-04 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Nederlandse supermarkten hebben in maart 2% minder omzet geboekt dan vorig jaar. Deze omzetdaling was ook te verwachten, omdat vorig jaar maart flink werd gehamsterd na de corona-uitbraak.

De omzet van de supermarkten lag vorig jaar maart op een hoog niveau, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het indexcijfer van koopdaggecorrigeerde omzet steeg toen naar 128,1. De omzet van dit jaar in maart doet daar met een index van 125,5 niet veel voor onder.

Zeker niet als gekeken wordt naar de omzet in voorafgaande jaren. Vergeleken met maart 2019 werd dit jaar toch nog 11% meer omzet geboekt. Een deel daarvan is prijsgerelateerd, maar ook qua volume is er in maart toch 8,3% meer verkocht dan in dezelfde maand van 2019. Ten opzichte van vorig jaar valt het verkoopvolume 1,9% lager uit.

Kwartaalomzet groeit

Ondanks de omzetdaling in maart, komt de kwartaalomzet dit jaar door sterke verkopen in januari en februari uit op een groei van 5,2%. Het onderliggende verkoopvolume steeg daarbij met 4,5%. De volumegroei ligt daarmee in lijn met die in de afgelopen vier kwartalen. Alleen in het laatste kwartaal van vorig jaar was de groei in verkoopvolume nog net iets sterker.

Speciaalzaken in voedingsmiddelen zoals groentewinkels, bakkerijen, viswinkels en slagerijen zagen hun omzet en verkoopvolume in maart nog wel groeien ten opzichte van vorig jaar. De omzet steeg met 1,2% en het verkoopvolume met 1,9%. De maartomzet is in tien jaar niet zo hoog geweest als dit jaar.

De kwartaalcijfers zijn bij de speciaalzaken inmiddels wel een stuk minder gunstig dan in de laatste twee kwartalen van vorig jaar. Er is weliswaar sprake van groei in omzet (+2%) en in volume (+1,5%) maar in de tweede helft van vorig jaar groeide het volume met 4 tot 5%. De omzet liet in het derde kwartaal van vorig jaar zelfs een plus noteren van 9% en het daaropvolgende kwartaal deed het ook nog zeer goed met een stijging van 6,4%.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de afzet van agrifood-producten? Lees meer over afzet in onder meer korte ketens op de themapagina afzet

Ramaker
John Ramaker RedacteurBeheer