Supermarkten zijn de lachende derde

03-05 | |
Vergaderboer Columnist
FDF-voorman Mark van den Oever presenteerde eind vorig jaar het plan Farmer Friendly. - Foto: ANP
FDF-voorman Mark van den Oever presenteerde eind vorig jaar het plan Farmer Friendly. - Foto: ANP

‘Twee honden vechten om een been en een derde loopt er ras mee heen’, had ook boven deze column kunnen staan. Want dat doen we op het ogenblik. De honden dat zijn FDF en LTO. De supermarkten zijn de lachende derde.

Wat maken we het die derde gemakkelijk. FDF zag haar plan Farmers Friendly stranden bij het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL). Die deden dat in opdracht van de supermarkten, die zich achter het CBL verscholen. Dat ging gemakkelijk, want LTO kwam intussen met een eigen plan om de inkomens van boeren te verhogen. En viel daarmee FDF af.

Ze strijden voor hetzelfde belang: een beter inkomen voor de boer. Maar dat doen ze met verschillende wapens

Wat zullen ze gelachen hebben in de directiekamers van de supermarkten. Twee belangenbehartigers voor boeren, FDF en LTO, komen allebei met een eigen plan om de inkomens van de boeren te verbeteren. Beide vol goede bedoelingen, maar op voorhand krachteloos. Immers, Supers doen geen zaken met FDF en LTO. Dat doen ze met A-ware, Cono en FrieslandCampina. De boerenorganisaties, die aan de deur kloppen, zijn dan alleen maar hinderlijk.

En een gemakkelijke tegenstander. Ze strijden voor hetzelfde belang: een beter inkomen voor de boer. Maar dat doen ze met verschillende wapens en voorstellen. FDF heeft het trekkerwapen achter de hand en heeft één simpel voorstel, Farmers Friendly. Daar gaan ze voor. Hoewel de supers het hebben afgewezen, strijden ze door. Hoe, dat is nog onduidelijk, maar als ik zie dat Sieta van Keimpema kennelijk de touwtjes in handen heeft, dan weet ik het wel: de beuk er in.

Het wordt dus niks, deze verdeelde acties

LTO doet het op de ouderwetse methode van overleg. Ze prijst initiatieven zoals de duurzame melkstroom van A-ware naar Albert Heijn. Dat soort afspraken wil voorzitter Van der Tak ook maken voor verschillende deelgebieden in de landbouw. Er zijn al data geprikt met supers om te gaan praten.

Ziedaar de uitzichtloze situatie. FDF houdt star vast aan het afgewezen plan Farmers Friendly. LTO blijft in de overlegmodus en probeert in gesprekken met afzonderlijk supers wat te bereiken. Beide zijn gedoemd te mislukken. En dat is eigen schuld. Ze demonstreren de verdeeldheid in eigen kring. Daarmee geef je ze een wapen in handen, dat je zelf hebt geslepen.

Het wordt dus niks, deze verdeelde acties. LTO zit straks aan tafel en wordt uiterst vriendelijk ontvangen. FDF staat buiten en is het in eigen kring eens dat ze een uitstekend plan hebben en dat dit door moet gaan. Maar op beide fronten wordt geen resultaat geboekt, is mijn inschatting.

LTO en FDF moeten elkaar versterken door met één plan te komen. Dan kan er wat bereikt worden.
Beheer

3/3 artikelen over | Registreer voor meer artikelen