Doorgaan naar artikel

Symboolpolitiek met desastreuze gevolgen

De sluiting van de horeca is wat mij betreft een schoolvoorbeeld van symboolpolitiek.

Gesloten restaurants en terassen in Amsterdam. - Foto: ANP

Gesloten restaurants en terassen in Amsterdam. - Foto: ANP

Het sluiten van de horeca met als doel ‘samen krijgen we het virus onder controle’ is wat mij betreft een schoolvoorbeeld van symboolpolitiek. Symboolpolitiek met desastreuze gevolgen.

We wachten allemaal met smart op cijfertjes die moeten verantwoorden dat het zogenoemde totaalpakket van 13 oktober effect heeft. Van een weldoordacht pakket is in mijn ogen geen sprake. Het kabinet schiet met een kanon op een mug en richt onherstelbaar veel schade aan aan Nederlandse horecabedrijven, de gezinnen van de mensen die in deze sector werkzaam zijn, en aan de toeleveranciers van deze sector.

Willekeur en oneerlijkheid

Ik kan me niet indenken dat de leden van het kabinet enig idee hebben van de werkelijke omvang van de impact. Het verband tussen doelen en middelen wordt nauwelijks begrepen en is volledig uit balans. Het gevoel van willekeur en oneerlijkheid overheerst en beangstigt.

Ik kan me niet indenken dat de leden van het kabinet enig idee hebben van de werkelijke omvang van de impact

Waan van de dag

Begrijp me goed, ik onderschat de ernst van het virus niet, en de problemen in de zorg evenmin. Ik zie ook grote overeenkomsten met het beleid dat ons als agrarische sector is opgelegd. Zonder duidelijke langetermijnvisie worden ingrijpende maatregelen opgelegd die lijken te zijn ingegeven door de waan van de dag.

Lat alsmaar hoger

Teams van deskundigen worden in het leven geroepen, maar of deze duurbetaalde expertise ook daadwerkelijk wordt gebruikt om een langetermijnvisie te bepalen, kunnen we als simpel volkje nauwelijks beoordelen. We produceren als agrarische sector efficiënter dan welk land ter wereld, maar het lijkt nooit goed genoeg te zijn. De lat wordt immers alsmaar hoger gelegd.

Horecasector

Zo komen ook de coronamaatregelen die zijn opgelegd aan de Nederlandse horecasector op mij over. Als er één sector is die vanaf 15 maart er alles aan gedaan heeft wat van hen gevraagd werd én meer, dan is het de Nederlandse horecasector wel!

Ondernemers hebben het zwaar

Wij leverden veel vlees aan zowel grote als kleine horecaondernemers en geloof me, deze hardwerkende ondernemers hebben het heel zwaar. Velen blijven creatief en houden vertrouwen en daar heb ik heel veel respect voor. Dat het sluiten van cafés en restaurants het tij niet gaat keren, is wel duidelijk.

Mentaliteitsverandering

Zolang er geen algehele mentaliteitsverandering tot stand komt, blijft het dweilen met de kraan open en worden van groepen ondernemers en gezinnen onevenredige offers gevraagd. Hoe het wel moet, weet ik ook niet. Daar ben ik eerlijk in.

Snel delen

Image
Anita Heijdra

Vleesveehouder

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin