Syngenta Group boekt 3% meer winst

07-04 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Syngenta maakte in 2020 meer winst dan in 2019. De producent van zaad en bestrijdingsmiddelen wist hogere prijzen te realiseren en heeft daarnaast kostenbesparingen doorgevoerd.

De Ebitda (winst inclusief rente, belastingen en afschrijvingen) over 2020 bedraagt $ 4,0 miljard (€ 3,4 miljard). Dat is 3% meer dan in 2019. De omzet steeg met 5% naar $ 23,1 miljard (€ 19,4 miljard). Uitgaande van stabiele valutakoersen is de winst zelfs 12% gestegen, meldt het concern. Syngenta is sinds 2017 eigendom van het Chinese staatsbedrijf ChemChina. In januari 2020 werden de agrarische activiteiten van ChemChina en Sinochem samengevoegd, waaruit in juni de nieuwe Syngenta Group ontstond. Syngenta Group heeft de jaarcijfers over 2019 van de afzonderlijke bedrijven bij elkaar opgeteld en die vergeleken met de resultaten van 2020.

Syngenta is tevreden

Eind maart meldde Syngenta al dat het verkoopvolume van gewasbeschermingsmiddelen vorig jaar met 12% is gestegen, waardoor de omzet in deze divisie uitkwam op $ 11,1 miljard (€ 9,3 miljard; +6%). De groep verkocht 6% meer zaden, waardoor deze omzet uitkwam op $ 3,2 miljard (€ 2,7 miljard; +8%).

Syngenta is tevreden over deze resultaten. In 2019 was de winst extra hoog vanwege eenmalige baten uit de verkoop van onroerend goed. Toch kwam de Ebitda in 2020 hoger uit.

Synergieopbrengsten $ 450 miljoen

Syngenta had ook last van de gestegen dollarkoers ten opzichte van andere munten. Dat drukte de winst over 2020 met $ 1,5 miljard (€ 1,3 miljard), die desondanks toch steeg ten opzichte van 2019. Het samenvoegen van de agrarische activiteiten leverde daarentegen een synergievoordeel op ten opzichte van 2019. Syngenta waardeert de synergieopbrengsten op $ 450 miljoen (€ 378 miljoen).

vier businessgroepen

CFO Chen Lichtenstein vindt dat Syngenta Group sterke jaarresultaten heeft behaald ondanks de coronacrisis. “We hebben onze klanten kunnen beleveren door de continuïteit van onze toelevering te waarborgen. Onze sterke prestaties en robuuste verkopen werden veroorzaakt door bedrijfsgroei, effectieve kostenbeheersing en focus op het realiseren van synergie binnen de groep. Dit compenseerde ruimschoots de valutadruk op omzet en marges.”

Syngenta Group bestaat uit vier businessgroepen. Syngenta Crop Protection vermarkt bestrijdingsmiddelen. Adama levert ook bestrijdingsmiddelen. Syngenta Seeds handelt in zaden. Syngenta Group China verkoopt bestrijdingsmiddelen, zaden, kunstmest en biedt agrarische diensten aan.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.