Foto: ANP
Chemie- en zadenbedrijf Syngenta Group heeft afgelopen jaar zowel de omzet als het bedrijfsresultaat naar recordhoogte zien stijgen. De omzet steeg met 19% naar $ 33,4 miljard (€ 31 miljard). Het bedrijfsresultaat (ebitda) nam toe met 20% naar $ 5,6 miljard.
Alle bedrijfsonderdelen groeiden qua omzet met dubbele cijfers. In het laatste kwartaal van 2022 was de omzet $ 7,5 miljard, dat is 4% hoger dan in het ‘sterke’ laatste kwartaal van 2021. Het bedrijfsresultaat was met $ 900 miljoen wel 25% lager. Dit als gevolg van hogere kosten en extra voorzieningen vanwege macro-economische onzekerheden, zoals pieken in grondstofprijzen en mogelijk niet te innen vorderingen bij klanten.
Groei vierde kwartaal nam af
Agrariërs kochten afgelopen jaar eerder in, vanwege zorgen over het aanbod. Daardoor nam de groei in het vierde kwartaal volgens Syngenta af. De onderneming handhaafde hogere prijzen die naar eigen zeggen nodig waren om hogere grondstofkosten en andere kosten te compenseren.
China zorgt voor groei
Syngenta Group blijft hard groeien in China. Zo nam de omzet binnen het Modern Agriculture Platform (MAP) toe met 76% naar $ 3,1 miljard. Het aantal MAP trainings- en verkoopcentra in China nam toe met 136 naar 628. De gemiddelde omzet per locatie steeg met 28%.
Syngenta Gewasbescherming
Syngenta Group bestaat naast Syngenta China uit Syngenta Gewasbescherming, Adama en Syngenta Zaden. Syngenta Gewasbescherming (Crop Protection) is het grootste onderdeel van de groep. De omzet in deze divisie steeg met 21% naar $ 16,3 miljard. Vooral in Latijns-Amerika (+43%), Noord-Amerika(+18%) en China (+21%) was sprake van forse groei. De omzet in Europa, Afrika en het Midden-Oosten groeide met 6%.
In de groep Adama, die zich richt op de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen waarvan het patent is verlopen, groeide de omzet met 16% naar $ 6,7 miljard, vooral als gevolg van een sterke vraag uit Brazilië. De omzet in Latijns-Amerika nam met 25% toe. In Europa steeg de omzet met 4%.
Zadendivisie
In de zadendivisie nam de omzet met 14% toe naar $ 4,7 miljard. Daar wist de onderneming onder meer te profiteren van sterke vraag naar maiszaad in Latijns-Amerika wat resulteerde in een omzetstijging van 27%. In Europa, Afrika en het Midden-Oosten groeide de omzet met 12%.
Beursgang op de radar
Syngenta is sinds 2017 eigendom van het Chinese staatsbedrijf ChemChina. In januari 2020 werd bekend dat de Chinese staatsbedrijven ChemChina en Sinochem hun agrarische activiteiten fuseren. Daarmee ontstond de nieuwe Syngenta Group. Syngenta wil in de komende maanden naar de beurs. Het moederbedrijf is van plan een meerderheidsbelang van $ 10 miljard te behouden na de beursgang, die Syngenta naar verwachting op ongeveer $ 50 miljard zal waarderen.