Syngenta ontwikkelt kansrijk insecticide

24-11-2020 | Laatste update op 11-01 | |
Foto:ANP
Foto:ANP

Middelenfabrikant Syngenta Crop Protection heeft een insecticide op basis van een nieuwe actieve stof ontwikkeld, namelijk spiropidion.

Dat meldt Syngenta. Het insecticide bestrijdt zuigende insecten zoals bladluizen, witte vliegen en schildluizen in hoogsalderende groentegewassen en fruit zoals tomaten, sinaasappels, meloenen en akkerbouwgewassen als soja en katoen. Spiropidion laat natuurlijke vijanden en nuttige insecten ongemoeid, waardoor het goed past in een geïntegreerd bestrijdingsprogramma, aldus de fabrikant.

Nieuw molecuul gevonden

Jon Parr, President Global Crop Protection bij Syngenta, is opgetogen over het nieuwe middel. “Het is een goede zaak dat we een nieuw molecuul hebben gevonden dat lastige plagen kan bestrijden en nuttige fauna ontziet. Het geeft productieverbetering, maar is tegelijkertijd erg duurzaam.” Syngenta verwacht dat binnen zes jaar de omzet van het insecticide wereldwijd rond de 400 miljoen dollar ligt.

Geregistreerd in Guatemala

In september 2020 heeft Syngenta het middel voor het eerst geregistreerd in Guatemala, waar het over enkele maanden zal wordt verkocht onder de merknaam Elestal Neo. In 2021 komt het insecticide naar verwachting op de markt in Paraguay en Pakistan en in 2023 in Brazilië. Een eerste EU-toelating wordt verwacht medio 2022-’23. Syngenta Nederland weet dat de stof is ontwikkeld, maar denkt dat het nog wel enkele jaren duurt voordat het ook in Nederland verkrijgbaar is. Syngenta heeft plannen om het middel wereldwijd in zestig landen te gaan voeren.

Knuivers
Martijn Knuivers RedacteurBeheer