Syngenta veredelt groentezaden tegen verspilling

28-09-2021 | |
Sjaak van der Ploeg (l) en Toine Timmermans. Timmermans is directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “We zijn verheugd dat Syngenta zich aansluit bij de verspillingsvrije beweging." - Foto: Syngenta
Sjaak van der Ploeg (l) en Toine Timmermans. Timmermans is directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “We zijn verheugd dat Syngenta zich aansluit bij de verspillingsvrije beweging." - Foto: Syngenta

Zaadveredelingsbedrijf Syngenta Seeds wil met gerichte veredeling verspilling in de groenteketen verminderen.

Dat kan onder meer door groentes eigenschappen mee te geven die oogst- en snijverlies beperken. Ook kan de houdbaarheid van groenterassen verbeterd worden via veredeling.

Syngenta heeft zich aangesloten bij de stichting Samen Tegen Voedselverspilling (StV). Het StV-initiatief is een samenwerkingsverband van bedrijven en publieke organisaties, het doel is om voor 2030 de voedselverspilling te halveren.

Hamburgersla

Volgens Sjaak van de Ploeg, hoofd groentezadenontwikkeling Europa, Afrika en het Midden-Oosten bij Syngenta, is het de bedoeling om verspilling tegen te gaan ‘van grond tot mond’. Bij de teler gebeurt dat bijvoorbeeld door groenten weerbaar te maken tegen ziektes en extreme weersomstandigheden. Van de Ploeg wijst ook op oplossingen om snijverliezen bij verwerkers te beperken: “Een goed voorbeeld is onze ‘hamburgersla’ waarvan alle blaadjes perfect op een hamburgerbroodje passen. Ook bij consumenten, waar bederf een bekende oorzaak is van verspilling, voorkomen we verspilling door de houdbaarheid van groenten te verlengen.”
Een andere aspect is inspelen op andere behoeften bij consumenten. Zoals bloemkool voor kleine huishoudens en broccoli met dunne stengels die opgegeten kunnen worden.

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur


Beheer