Tafeleieren blijven markt domineren

26-06-2020 | |
Mensen eten thuis en de verhoogde vraag naar tafeleieren is er nog steeds. - Foto: Canva
Mensen eten thuis en de verhoogde vraag naar tafeleieren is er nog steeds. - Foto: Canva

De consumptie blijft op peil. NOP-richtprijs voor bruine kooi-eieren stijgt.

Warmte heeft zijn effect op de kwaliteit van eieren. Eierhandelaren merkten dat verschillende klanten minder eieren meenamen vanwege de hoge temperaturen van eind deze week. Maar er waren ook klanten die meer konden gebruiken waardoor ze niet met eieren bleven zitten.

Dat typeert de markt van dit moment. Daar waar in de zomer normaal de industrie de eierprijzen bepaalt door afnemende vraag vanuit de retail, blijft dit jaar de eierconsumptie op niveau. Mensen eten thuis en de verhoogde vraag naar tafeleieren is er nog steeds. Ondertussen koopt ook de industrie op een voor zijn doen hoog niveau in. Het verschil tussen de kooi- en scharrelprijs is daarmee groter dan andere jaren in de zomer.

Lees verder onder de grafiek.

Consumptie eieren

En zoals het nu lijkt blijft de eierconsumptie goed als veel Nederlanders in eigen land vakantie gaan vieren. De vraag uit met name Zuid-Europa is minder doordat daar juist minder vakantiegangers worden verwacht. Met name op de kooi-eiermarkt is de concurrentie van goedkope eieren uit Spanje merkbaar.

De eiernoteringen bewegen zich stabiel voort. De NOP-richtprijs voor bruine kooi-eieren van 62/63 gram stijgt een cent naar € 7,65 per 100. Witte eieren van dat gewicht leveren net weer een cent in en dalen daarmee naar € 7,14 per 100. Ook de Duitse WeserEms-noteringen blijven gelijk.

Lees verder onder de grafiek.

Er komt ook een eind aan de glijvlucht van de richtprijs voor kooi-eieren. De NOP-notering blijft op ruim € 0,74 per kilo hangen.

Prognose: stabiele prijzen.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer