Skip to content

Talrijke factoren oorzaak voor teleurstellend resultaat Floriade

Meerdere factoren veroorzaakten de tegenvallende resultaten van de Floriade in Almere, blijkt uit het eindrapport over de tuinbouwexpo.

De Floriade in Almere begon te kaal, positieve media-aandacht kwam er niet en het gros van Nederland, de tuinbouw incluis, liet het afweten. - Foto: Ton van der Scheer premium

De Floriade in Almere begon te kaal, positieve media-aandacht kwam er niet en het gros van Nederland, de tuinbouw incluis, liet het afweten. - Foto: Ton van der Scheer

Meerdere factoren veroorzaakten de tegenvallende resultaten van de Floriade in Almere. Dat schrijft de directie van Floriade BV in het eindrapport over de tuinbouwexpo.

Met 694.000 bezoekers haalde de in oktober afgeronde tuinbouwexpo in Almere een derde van de geraamde 2 miljoen bezoekers. En financieel gaat de tuinbouwexpo daardoor af op een verlies van € 50 tot 100 miljoen.

Floriade BV wijst in het eindrapport op een aantal oorzaken hiervoor. Door de coronacrisis liep de voorbereiding verre van voorspoedig. De bouw werd erdoor bemoeilijkt en marketing en promotie kwamen zeer moeizaam van de grond. Deelnemers meldden zich laat aan en soms ook weer af. En wie precies de bezoekers moesten worden en hoe die te bereiken, dat had de organisatie ook niet scherp.

Lees ook: Kees van Rooij: ‘Floriade 2032 is een grotere uitdaging’

Genoeg vakbezoekers, te weinig zakendoen

Over de Floriade als plek om serieus zaken te doen stond niets in het tien jaar geleden door Almere gemaakte bidbook. “Dit heeft tot gevolg gehad dat de zakelijke matchmaking-activiteiten niet centraal gestimuleerd en gecoördineerd werden. Daardoor is een grote kans die een Expo biedt voor alle zakelijke bezoekers en de lokale en regionale bedrijvigheid, gedeeltelijk gemist.”

Ook was er veel negatieve media-aandacht in aanloop naar de opening op 13 april. De regionale media en regionale politiek krijgen er in het rapport van langs.

Ook tuinbouw liet Floriade mislukken

Uit het rapport teleurstelling over de weinig actieve steun vanuit de Nederlandse tuinbouw. Een afzijdige tuinbouw heeft te weinig bijgedragen aan het welslagen van de tentoonstelling in Almere. “Een gezamenlijke basis voor de medefinanciering van een Floriade ontbrak. Hierdoor bestaat de indruk dat het idee om als sector ‘samen’ een Expo te organiseren niet door iedereen in de sector gesteund werd”, schrijft de directie in het rapport.

Lees meer over de rol van de tuinbouw volgens het Floriade-rapport op GFactueel.nl

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin