Tamme Senegalese vraag drukt uienafzet in oktober

26-10 | |
Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

Nederlandse exporteurs hebben in de eerste week van oktober een flink kleiner volume uien afgezet dan de voorgaande weken. In week 40 kwam de weekexport op 27.228 ton uit. Dat is bijna 11.000 ton minder dan de vorige afzetweek. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis.

De afzet naar Senegal is in week 40 gezakt naar zo’n 2.800 ton uien. Dit seizoen is het gemiddelde weekvolume dat Senegal ontvangt 4.879 ton uien. Soms wisselen de weekvolumes omdat de ene week een boot aankomt in de haven en de andere week niet. Wat begin oktober ook meespeelde is dat de vraag vanuit Senegal zeer rustig was.

Importlicenties in Senegal

In Senegal wordt gewerkt met importlicenties die zijn verdeeld onder grote en kleinere importeurs. Normaal verkopen de kleine importeurs de uien door aan de grote importeurs, maar dat is nu niet gebeurd, waardoor er minder zicht is hoeveel uien in het land stonden. Daarnaast zijn flink wat Marokkaanse uien naar Senegal gegaan, waardoor er even te veel uien waren. De Senegalese vraag trekt wel weer aan, maar het was begin oktober even rustig.

Ivoorkust en Groot-Brittannië

Er is tot en met begin oktober 385.763 ton uien afgezet. Andere belangrijke, stabiele afnemers dit seizoen zijn Ivoorkust en Groot-Brittannië; deze twee landen hebben tot dusver respectievelijk 15% en 10% van de totale afzet voor hun rekening genomen. Senegal heeft 17% van het totaal ontvangen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer