TAPP Coalitie vraagt Schouten geld voor gezondheid

25-01 | |
Foto: William Hoogteyling
Foto: William Hoogteyling

De True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie) vraagt Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, om geld voor gezondheid.

Als compensatie voor de btw op groente en fruit, die nog niet is opgeheven, moeten mensen die weinig te besteden hebben volgens de TAPP Coalitie geld krijgen voor gezonde voeding.

Hiertoe heeft de coalitie een brief gestuurd aan de voormalig landbouwminister. Ze wordt hierin opgeroepen zich in te zetten voor het duurder maken van ongezond voedsel en het tegelijk verstrekken van € 1 miljard aan gezonde voedselbonnen voor 4 miljoen mensen met lage inkomens. Dit zou neerkomen op € 250 per persoon per jaar. Daarnaast zou € 1 miljard per jaar moeten worden vrijgemaakt voor subsidies op gezonde en klimaatvriendelijke lunches van maximaal € 3,50 per stuk, zolang de btw-verlaging op groente en fruit niet is ingevoerd.

7 jaar korter leven

Dankzij de prijsveranderingen gaan lage inkomens er netto op vooruit, stelt de coalitie, en zullen zij langer in gezondheid leven. Nu leven ze 7 jaar korter en 18 jaar minder in goede gezondheid vergeleken met rijke mensen.

Vos
Petra Vos Redacteur


Beheer