Tarwe begint 2023 met licht hogere prijzen

02-01 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Op de termijnmarkt in Parijs is tarwe in het nieuwe jaar begonnen met licht hogere prijzen.

Net na het middaguur noteerde de termijnmarkt voor levering maart € 310,75 per ton. Dat is € 1,50 hoger dan het slot van vorig jaar. Na stevige prijsdalingen in november en begin december, stond de tweede helft van december in het teken van aantrekkende tarweprijzen. Hoewel in Europa relatief hoge temperaturen een voorjaarsgevoel opwekken, heerste in grote delen van de Verenigde Staten rond kerst een strenge koudegolf. Dat laatste deed de prijzen stijgen, omdat onzeker is hoe de jonge gewassen deze kou doorstaan.

Daarnaast was de tarwe-export vanuit de Verenigde Staten net voor kerst beter dan verwacht. En ook de export vanuit Rusland trok weer aan. Het Amerikaanse ministerie van landbouw melde een uitvoer van meer dan 500.000 ton in de week voor kerst. De Russische weekexport steeg tot boven de 1 miljoen ton. Dit ondersteunt de prijzen die voor de tarwe worden betaald.

Exportheffing tarwe

De exportindicatieprijs die het Russische ministerie van landbouw publiceert ligt nog net boven de $ 310 per ton. Dit komt neer op zo’n € 290 per ton. In euro’s en dollars omgerekend zakt de Russische tarweprijs licht. De waarde van de roebel daalt echter flink. De exporteurs moeten daarom wel steeds meer exportheffing betalen voor de uitvoer van de tarwe. Voor de komende periode ligt de heffing op € 62 per ton. Dat is zo’n € 17 meer dan de gemiddelde heffing in december.

Hoewel de tarweprijzen op de termijnmarkt in Chicago de laatste drie weken behoorlijk zijn gestegen, blijft het prijsniveau daar nog wel duidelijk lager dan elders. Het jaar 2022 werd in Chicago afgesloten met een prijs van omgerekend € 273 per ton. Ondanks een dalende waarde van de dollar ligt deze prijs € 18 hoger dan het laagste niveau begin december.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer