Doorgaan naar artikel

Tarwe blijft volop in uitverkoop

Signalen die de prijsdaling bij tarwe zouden kunnen stoppen, werden volstrekt genegeerd.  - Foto: Peter Roek premium

Signalen die de prijsdaling bij tarwe zouden kunnen stoppen, werden volstrekt genegeerd. - Foto: Peter Roek

De tarweprijzen op de termijnmarkt in Chicago kletterden de afgelopen week nog eens met zo’n 6% omlaag. In de afgelopen maand daalden de prijzen met meer dan 10%. En ook in de weken ervoor ging er al 10% van de prijs af. Kortom: dit voorjaar is de tarwe volop in de uitverkoop.

In Chicago gaat het prijsniveau van de verhandelde tarwe al rap richting omgerekend € 200 per ton. Eind vorige week lag de prijs daar nog maar € 7 boven. Handelaren keken in de afgelopen week vooral naar de neerslag in de Verenigde Staten en naar de areaalcijfers in Canada.

Hoewel het in bepaalde delen van de VS nog extreem droog blijft, is de invloed op de opbrengstverwachtingen door de neerslag toch wat afgenomen. Dat geeft prijsdruk. Areaalcijfers in Canada verhoogden bovendien de druk op de prijsvorming. De enquêteresultaten van het statistiekbureau in Canada wijzen uit dat 6,2% meer tarwe is ingezaaid dan vorig jaar. Na een toename van 12,6% bij de wintertarwe volgt nog een uitbreiding van 7,5% in de zomertarwe.

Problemen met import graan Oekraïne

Signalen die de prijsdaling bij tarwe zouden kunnen stoppen, werden in de afgelopen week volstrekt genegeerd. Problemen met de import van Oekraïens graan in de Europese Unie en nieuwe klachten vanuit Rusland over het functioneren van de afspraken in het akkoord over de graancorridor deden er niet toe als het gaat om de prijsonderhandelingen op dit moment.

Lees ook: Nieuwe wegen voor graanexport

Op de termijnmarkt in Parijs gingen de tarweprijzen ook omlaag, maar minder hard dan in Chicago. Het slot voor levering mei werd vorige week bereikt op € 238,50 per ton. Dat betekende een verlies van 1,6% in een week tijd. De handel in nieuwe oogst leverde iets meer in, maar met een min van 3% was dat ook nog aanzienlijk minder dan in Chicago.

Tarwe EU concurreert goed met Russische tarwe

De prijsdaling in Europa maakt de tarwe wel sterker in de concurrentie met Rusland. De Russische verkoop begint wat te haperen, sinds er een dringend advies ligt om niet te verkopen voor prijzen lager dan $ 275 per ton boordvrij. De indicatieprijzen die Rusland hanteert voor de bepaling van de exportheffingen ligt zelfs nog iets boven de $ 280. Deze indicatieprijs zakt wel, maar het gaat met hele kleine stapjes.

Rusland hanteert nog een exportheffing van net iets meer dan € 60 per ton. Dat is in verhouding met de afgelopen maanden nog relatief veel, maar dat komt ook omdat de waarde van de Russische roebel steeds verder wegzakt.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin