Tarwe- en maisnoteringen omlaag na Wasde-rapport

13-07 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De graannoteringen op de termijnmarkt in Chicago lieten dinsdag 12 juli een sterke prijsdaling zien na de publicatie van het Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA).

Lokale weeknoteringen voor voertarwe en mais bewogen begin deze week nog stabiel tot hoger. Op de termijnmarkt in Chicago is de prijsverhoging van afgelopen week zo goed als verdampt.

Woensdag 13 juli reageren ook de tarwenoteringen op de termijnmarkt in Parijs op de nieuwe prognoses van het USDA. Het september-contract voor maaltarwe opende met € 344,75 per ton, maar bewoog in de ochtend naar € 338. De voorgaande handelsdag stond deze tarwenotering op € 341,75.

Tarweconsumptie blijft hoog

De eindvoorraad tarwe in de wereld is naar boven bijgesteld, maar de tarweconsumptie blijft nog groter dan de productie. Ter vergelijking: de voorgaande twee seizoenen was de eindvoorraad tarwe respectievelijk 280 miljoen ton en 291,6 miljoen ton tarwe. Dit geeft de krappe balans in de wereld weer en verklaart deels waardoor de tarweprijzen zo volatiel zijn.

Mais

Naast lagere tarwenoteringen zijn ook de maisnoteringen gedaald in Chicago. De eindvoorraden mais zijn voor seizoen 2022-’23 met 2,5 miljoen ton verhoogd naar 312,9 miljoen ton mais, voornamelijk doordat de Amerikaanse maisopbrengst met 1 miljoen ton naar boven is aangepast. Hoewel de wereldwijde productie en consumptie licht zijn verlaagd reageerden de noteringen op de termijnmarkt sterk. Het eerst aflopende termijncontract sloot 12 juli 7% lager dan de voorgaande handelsdag.

Verder worden ontwikkelingen rondom de bijeenkomst in Istanbul (13 juli) tussen de Russische en Oekraïense autoriteiten en de VN goed in de gaten gehouden. In Turkije wordt gesproken over de veilige overdracht van graan dat in Oekraïense havens ligt om verscheept te worden via zee naar internationale markten.

Prognose: volatiele prijzen.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer