Tarwe-export EU stijgt tot 12,5 miljoen ton

10-11 | |
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

De tarwe-export van de 27 EU-lidstaten is gestegen tot ruim 12,5 miljoen ton. Daarmee heeft de export een duidelijke voorsprong genomen op vorig jaar.

Uit voorlopige cijfers van de Europese Commissie blijkt dat de voorsprong met vorig jaar begin deze maand iets meer dan 600.000 ton bedraagt. Nagekomen posten zullen dat verschil nog wat groter maken.

Tarwe-import Marokko neemt toe

Met name Marokko importeert veel meer tarwe uit de EU dan een jaar geleden. Het land heeft inmiddels meer dan 1,6 miljoen ton tarwe afgenomen. Daarmee kopen de Marokkanen bijna net zo veel als de traditioneel grootste afnemer Algerije. Egypte koopt ook wat meer tarwe in de EU. De afzet naar dat land is al groter dan 1,4 miljoen ton.

Frankrijk is de belangrijkste leverancier van de Noord-Afrikaanse landen. De Franse uitvoer van tarwe naar derde landen is de 5 miljoen ton al gepasseerd. Ook van uit Oost-Europa en Duitsland zijn al grote hoeveelheden tarwe geëxporteerd. De Duitse export naar derde landen ligt net boven de 1,5 miljoen ton.

Import uit Oekraïne

Aan de andere kant wordt er ook tarwe geïmporteerd. Deze komt hoofdzakelijk uit Oekraïne. Van de in totale import van 2,5 miljoen ton komt meer dan 60% van Oekraïense bodem. Spanje is de grootste afnemer met bijna 900.000 ton. Ook Roemenië staat hoog op de lijst van importlanden. De Roemenen staan met een afzet van 1,7 miljoen ton eveneens hoog op de exportlijst van tarwe.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer