Tarweprijs in Parijs ineens weer boven € 350

31-10 | |
Oogst van tarwe in Frankrijk. Foto: Canva
Oogst van tarwe in Frankrijk. Foto: Canva

Onrust op de graanmarkt zweept de tarweprijs in Parijs weer op tot boven de € 350 per ton. Daarmee zijn de prijsdalingen van de afgelopen twee weken ineens weer weggepoetst.

Rusland gooide de knuppel weer in het hoenderhok. Het land zegde de graandeal voor export van graan uit Oekraïne op en dat veroorzaakt de huidige onrust in de graanmarkt. Dit is weer voer voor speculanten die graag hun graantje meepikken als grote prijsfluctuaties optreden in een onzekere markt.

De termijnmarkt in Parijs opende maandagochtend 31 oktober op een prijsniveau van € 351,75 per ton. Dat is bijna € 15 hoger dan het slot van vorige week. Ook korrelmais begon de week met prijzen boven de € 350 per ton voor het november-contract. Daarna zakte de prijs op de termijnmarkt in Parijs weer iets. De meeste handel gebeurt weliswaar in maart-contracten, die met € 343 toch minder hoog van start gingen dan de november-handel.

In Chicago zakte de tarwe vier weken op rij in prijs

Op de wereldmarkt werd Amerikaanse tarwe weer wat concurrerender ten opzichte van de tarwe uit het Zwarte Zeegebied. In Chicago zakte de tarwe vier weken op rij in prijs, om eind vorige week uit te komen op zo’n € 306 per ton. Dat heeft wel meegeholpen om de export in de tweede helft van oktober te stimuleren. Rusland zag zijn uitvoer na een trage start dit seizoen in oktober na prijsverlagingen ook flink toenemen tot ruim 4,1 miljoen ton. Afgelopen twee weken kroop de Russische tarweprijs weer iets omhoog naar een niveau van zo’n € 310 per ton.

Prognose: markt blijft zeer onzeker.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer