Tarwe tikt recordprijzen aan

02-11 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De tarweprijzen hebben nieuwe records bereikt op de termijnmarkten in Chicago en Parijs.

Het eerstaflopende termijncontract (december 2021) klom maandag in Chicago even boven de $ 8 per bushel (€ 254 per ton) en sloot maandagavond op $ 7,98. Het was voor het laatst in 2012 dat tarwe in Chicago werd verhandeld boven de $ 8. Dinsdag tijdens de handelsdag bleef de tarweprijs hier verder stijgen.

De termijnmarkt in Parijs laat hetzelfde beeld zien. Het decembercontract sloot maandag op € 291,25 per ton. Dinsdag kwam daar tijdens de handelsdag € 4 bij. Tarwe is sinds 2008 niet zo duur geweest in Parijs.

Ook andere graansoorten zijn duur. Haver noteerde maandag in Chicago een record van $ 7,50 per bushel (€ 446 per ton). Dat is de hoogste haverprijs ooit betaald op deze termijnmarkt.

Graan almaar duurder op wereldmarkt

Ook op de wereldmarkt wordt graan almaar duurder. De International Grains Council (IGC) berekende maandag een prijsindex voor tarwe van 305 punten (100 = prijs januari 2000). Voor gerst kwam de index op 297 punten. De indexen zijn gebaseerd op meerdere spotnoteringen verspreid over de wereld. De tarwe-index is de hoogste sinds juni 2011. De gerstprijs bereikte op de wereldmarkt de hoogste stand sinds maart 2013.

Vraag stuwt tarweprijs

De tarweprijs wordt omhoog gestuwd door de grote vraag. Dat blijkt onder andere uit de laatste aankooptender van Sago, het staatsaankoopbureau van Saoedi-Arabië. Sago schreef deze week een tender uit voor de aankoop van 655.000 ton tarwe. Maar Sago kocht maar liefst bijna 1,3 miljoen ton tarwe. Dat is bijna twee keer zo veel als de tender. Volgens nieuwssite Agrimoney is het 13 jaar geleden dat Saoedi-Arabië in één keer zo veel tarwe kocht op de wereldmarkt.

Egypte kocht eind oktober via het staatsaankoopbureau Gasc 360.000 ton tarwe in een tender. Dat was de grootste aankoop van Gasc dit seizoen. Deze week kocht Gasc nog eens 180.000 ton tarwe in Rusland en Roemenië.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer overBeheer