Tarwe uit Zwarte Zeegebied aantrekkelijk

28-11-2022 | |
Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

Het valt op dat afgelopen week de Amerikaanse tarweprijs lager lag dan de Europese tarweprijs. Omgerekend is de Amerikaanse tarweprijs nu € 324 per ton (775,50 dollarcent per bushel).

In Parijs staat het decembercontract op € 326. Twee weken geleden werd voor Amerikaanse tarwe levering december omgerekend nog € 342 per ton betaald (rond 818,50 dollarcent per bushel). Toen lag de Parijse tarweprijs voor het decembercontract op € 324 per ton. Veel consequenties voor Europese markt heeft een lagere Amerikaanse prijs momenteel niet, omdat zowel Amerikaanse als Europese tarwe duurder zijn dan tarwe uit het Zwarte Zeegebied.

Graan uit het Zwarte Zeegebied is aantrekkelijk om de grote volumes. Egypte heeft op het internationale toneel 175.000 ton tarwe gekocht, waarvan 35.000 ton uit Oekraïne komt en 80.000 ton van Russische oorsprong.

Oogst in Australië van start

In Australië is de oogst begonnen en binnenkort zullen daar de volumes ook groter worden. Door flinke neerslag in het oosten van Australië wordt gevreesd voor kwaliteitsverliezen voor maaltarwe. In West-Australië is de oogst wel goed. Als China in Australië tarwe gaat kopen, kan de Europese markt Noord-Afrikaanse landen bedienen. Mocht China wel tarwe uit Frankrijk importeren wordt de EU-balans krapper.

Eind vorige week herstelden de Europese tarweprijzen op de termijnmarkt in Parijs, mede door goede exportactiviteiten. Het eerst aflopende tarwecontract in Parijs stond 25 november op € 326,75 per ton. Het maart 2023 contract sloot de handelsweek met € 318,50. Die prijzen zijn redelijk vergelijkbaar met het prijsniveau van ruim een week eerder.

Maisbalans ruim

In verband met de Amerikaanse feestdag Thanksgiving was eind vorige week weinig actie op de Amerikaanse markten. Tarweprijzen daalden, omdat het prijsniveau niet concurrerend genoeg was op de wereldmarkt.

Voor mais loopt de export erg voor op andere jaren. Er komt veel mais vanuit Brazilië en Oekraïne naar Europa en dat drukt de prijzen ietwat. Hoewel de wereldwijde maisbalans best ruim is, ligt de tarweprijs lager.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer