Tarwe zet weer koers omhoog

03-10 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Stabiele tot licht hogere tarweprijzen zien we begin deze week op de termijnmarkten. Daarmee krijgt de opgaande lijn van vorige week een vervolg.

In Parijs stegen de tarwenoteringen vorige week met 3% tot ruim boven de € 350 per ton. Chicago liet zelfs een plus zien van meer dan 4% en steeg naar omgerekend zo’n € 340 per ton.

Op de termijnmarkten heeft tarwe al weer twee weken van stijgende koersen achter de rug. De laatste prijsstijgingen zijn toe te schrijven aan wat kleinere opbrengsten van tarwe in de Verenigde Staten. Althans kleiner dan voorspeld. Daarmee lijkt in de handel het besef in te dalen dat de oogst in de VS ook daadwerkelijk uitdraait op een fikse tegenvaller die door telers al eerder werd aangekondigd.

Geringe tarweoogst

Met een geringere tarweoogst in de VS worden de zorgen over de wereldwijde graanvoorziening weer verder aangewakkerd. De annexatie van bezette gebieden door Rusland versterkt dat idee ook. Want met die annexatie groeit de vrees voor een escalatie van de oorlog in Oekraïne. Op dat brengt weer met zich mee dat de export van graan uit de Zwarte-Zee-regio weer in het geding komt. Kortom er zijn zorgen genoeg of er dit seizoen voldoende graan beschikbaar komt. En dat leidt dan weer tot stijgende prijzen.

Prognose: stabiele tot licht hogere prijzen.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer