Doorgaan naar artikel

Tarweaanbod is en blijft groot

Foto: Canva premium

Foto: Canva

De geopolitieke onzekerheid in het Zwarte Zeegebied blijft de grondstoffenmarkt beïnvloeden.

Polen lag deze week dwars en daar sloegen de graanprijzen op aan. Poolse boeren protesteerden, omdat veel van het Oekraïens graan in Polen bleef en een overvloed veroorzaakte die voor Poolse boeren tot verliezen leidde. Polen stelde daarom afgelopen weekend een tijdelijk verbod in voor Oekraïens graan, en later sloten Hongarije en Slowakije – die ook hinder ondervonden – zich hierbij aan. Begin deze week werd duidelijk dat Polen en Oekraïne het eens zijn geworden over de doorvoer van konvooien met Oekraïens graan voor de export. Deze tarwe komt via Duitsland ook in de Nederlandse grensstreek aan. Al met al is het aanbod groot en dat blijft ook zo. De handel is daarom afwachtend en vrij rustig.

Op de wereldmarkt is de verwachting dat het Russische tarweaanbod zowel op korte als lange termijn goed zal blijven door verbeterde weersomstandigheden voor de nieuwe oogst en de enorme huidige voorraden. De Russische tarweoogst voor oogst 2023 is volgens het Russische landbouwadviesbureau Sovecon naar boven bijgesteld op 86,8 miljoen ton (+1,5 miljoen ton) door gunstige weersverwachtingen in de belangrijke landbouwregio’s.

Verschillende factoren blijven de internationale graanmarkt voeden en zorgen dat prijzen volatiel blijven. Zo zijn de onderhandelingen over de uitbreiding van de graancorridor over de Zwarte Zee nog steeds gaande. Het is nog niet duidelijk of Rusland zal instemmen met een verlenging van de graandeal na 18 mei. Rusland beschuldigde Oekraïne van het saboteren van de graandeal, berichtte het persbureau Reuters. Ondertussen is de inspectie in Turkije van vrachtschepen die van en naar Oekraïense havens varen weer hervat.

Amerikaanse graanmarkt

In Amerika ondersteunden begin deze week Amerikaanse tarweoogstcijfers de tarweprijzen op de termijnmarkt. De condities van de wintertarwe valt tegen. Van de Amerikaanse wintertarwe is afgelopen weekend 27% als goed tot uitstekend beoordeeld, waar de markt ervan uitging dat dit minimaal 30% zou zijn.

Verder lopen Amerikaanse akkerbouwers achter met inzaaiwerk van de zomertarwe. Die was op 16 april voor 3% gevorderd. Een jaar eerder was rond dezelfde peildatum 8% van de Amerikaanse zomertarwe ingezaaid. Ook het zaaiwerk van mais loopt in de Corn Belt – de regio in het midwesten van de Verenigde Staten, waar de meeste mais wordt geproduceerd – mogelijk vertraging op door ongunstig weer.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin