Tarweconsumptie naar beneden bijgesteld

02-12-2021 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De tarweconsumptie lijkt iets minder sterk toe te nemen dan eerder verwacht.

Dat komt met name omdat de Europese veevoerbedrijven meer tarwe vervangen door andere voergranen.

777 miljoen ton

In de maandelijkse update van vraag en aanbod op de graanmarkt verlaagt wereldvoedselorganisatie FAO de tarweconsumptie dit seizoen naar 777 miljoen ton. Het tarweverbruik is daarmee 1,8 miljoen ton kleiner dan 2 maanden geleden nog werd voorspeld.

Weinig verandering tarwemarkt

Heel veel verandering zal dit niet geven in de tarwemarkt. Dat komt omdat de consumptie ondanks deze bijstelling nog steeds zo’n 10 miljoen ton groter is dan de productie. De productie wordt nu geraamd op 769,6 miljoen ton, dat is 0,8 miljoen ton lager dan de vorige raming in oktober.

2,6 miljoen ton hogere voorraden

Al met al gaat de FAO uit van een eindvoorraad bij tarwe van 284,7 miljoen ton. De voorraden pakken daarmee 2,6 miljoen ton hoger uit dan twee maanden geleden werd verwacht.

Totale graanproductie

De totale graanproductie wereldwijd is met 2 miljoen ton verlaagd naar 2.791 miljoen ton. De consumptie is met eenzelfde hoeveelheid verlaagd tot net onder de 2.810 miljoen ton. Desondanks wordt de voorraadverwachting naar boven bijgesteld. Nu wordt uitgegaan van een eindvoorraad van 822 miljoen ton, terwijl 2 maanden geleden de voorraden aan het eind van dit seizoen werden geraamd op 819 miljoen ton.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Redacteur
Meer overBeheer